Avtor: FITT+ Kategorije: Uncategorized Komentarji: 0

Ker vemo kako pomembno je znanje deliti, smo se odločili, da bomo pričeli s TEMATSKIMI TEDNI, ki jih bomo organizirali vsak tretji teden in bodo v večini potekali na naših socialnih omrežjih. Vsakič bomo teden zaokrožili tudi s spletnim vadbenim prispevkom, kjer vam bomo prikazali učinkovite načine preventive, lajšanja in odpravljanja simptomatike ter seveda vzrokov, ki do določene patologije sploh pripeljejo.

Pridružite se nam na skupnem raziskovanju in v našo skupnost povabite tudi vaše prijatelje in znance.

SINDROM ZAPESTNEGA PREHODA OZIROMA SINDROM KARPALNEGA KANALA je najpogostejša utesnitvena nevropatija

Pojavnost patologije je največja v starostni skupini od 45 do 55 let in je pogostejša pri ženskah in sicer v razmerju 3:1. Različni vzroki, med katerimi je največkrat obremenjevanje zapestnega predela s ponavljajočimi kretnjami, pripeljejo do zadebelitve ovojnic tetiv upogibalk prstov ter tudi sklepne ovojnice sklepnih koščic.

Posledično to vodi do:

👉 zožanja zapestnega prehoda

👉 povečanega tlaka v prehodu

👉 stisnjenja vlaken medianega živca.

Vse to seveda izzove poznano prehodno simptomatiko prstov, kot je mravljinčenje, odrevenelost, pekoč občutek, bolečina, otopelost,…. Praksa kaže, da običajno težav ne rešujemo v začatni fazi, saj upamo, da bo simptomatika izzvenela oziroma, da bomo s simptomi čisto dobro “sobivali”. Vendar temu ni tako. Začetno zanikanje prisotnosti težav in upanje, da bodo izzvenele same od sebe vodi le v dolgotrajnejšo utesnitev in večjo prizadetost živca. S tem izgubljamo dragoceni čas, ki bi ga bi bilo boljše izkoristiti za izvajanje učinkovitih vaj in metod ter osvojitev nekaterih novih navad, kar bi pripomoglo k izognitvi operativnega procesa.

KAKO POTEKA TOKRATNI TEMATSKI TEDEN:

+ Vsak dan v tem tednu bomo na FB ter IG profilu objavili en prispevek, v katerem bomo pojasnili simptome, vzroke in govorili tudi o ustreznih rešitvah. Spremljajte nas, komentirajte in sodelujte.

+ V četrtek bomo v naši zaprti FB skupini (priključitev v skupino je brezplačna) pokazali nekaj testov, ki jih lahko izvedete sami ali s pomočjo partnerja in dokaj natančno ovržejo oziroma potrdijo prisotnost utesnitvenega sindroma – pridružite se Barbari ob 20.00 uri

+ V petek ob 19.00 uri pa za vas pripravljamo spletni vadbeni prispevek, v katerem bo Barbara pokazala izbrane protokole, ki vam jih priporočamo tako v preventivni luči, kot v primeru že prisotne simptomatike. Na organizirano vadbo vabljeni tudi tisti, ki ste sindrom zapestnega prehoda reševali operativno. Cena vadbenega prispevka v trajanju približno 45 minut je 8,00 EUR, na voljo vam bo tudi ogled posnetka.

Deli svoje mnenje:

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja