Avtor: FITT+ Kategorije: Članek Komentarji: 0

Savna ni le eden izmed načinov ogrevanja telesa. S svojimi blagodejnimi učinki na zdravje in počutje ne bi smela biti le občasen prostor, v katerem se sprostimo po napornem in stresnem dnevu in katerega obisk si privoščimo nekajkrat v hladni koledarski sezoni. Večina strokovnjakov je enotnega mnenja: savnanje bi moralo biti v hladnejših mesecih redno 1 do 3x tedensko. Zato tokratni prispevek bolj podrobno govori o dobrodejnih učinkih savne na zdravje ter pravilnem savnanju, kjer pa smo se bolj ali manj osredotočili na uporabo finske savne.


Barbara Tavčar, ustanoviteljica znamke FITT+ holistični pristopi h gibanju | spa & wellness

Zvočna th. 1.st., BI KŠBT,

Strokovna usposobljenost: Kineziološka šola body tehnike, Zagreb |

Praktične izkušnje: <20 let


Čeprav bi pomislili, da so bili začetki savnanja na Finskem, to le delno drži. Savnanje, kot ga poznamo danes, mogoče že. Sicer pa so bile poznane že v starorimskem cesarstvu, ki velja za nekakšnega predhodnika današnjih term. Notranjost prostora so ogrevali z ognjem, na katerega so polagali kamne. Savna je veljala za najčistejši prostor, ki so ga prav iz tega razloga uporabljali tudi za rojevanje. V Sloveniji smo savnanje, kot obliko sproščanja in negovanja, prepoznali s pojavnostjo športnih centrov in predvsem turizma. Tudi beseda wellness je pri nas že precej dobro znana, čeprav se še vedno premalo zavedamo njenega pomena. Pojem wellness združuje besedi well-being, ki predstavlja telesno ugodje, ter besedo fitness, ki predstavlja aspekt telesne vadbe.

Kot sem omenila na začetku, pa se v tem prispevku bolj osredotočam na prednosti finskega savnanja, na koncu pa tudi opozorim na nekatera telesna stanja, ob katerih je potrebna previdna uporaba savne ali pa je ta morebiti celo odsvetovana. Če striktno upoštevate osnovna pravila savnanja, potem boste zagotovo izkusili tudi številne druge.

Podpora imunskemu sistemu, delovanju srca (in krvnih žil), zdravje kože, povišane rasti rastnega hormona, izboljšano duševno počutje, …..

Finska savna v prvem ciklu ne bo prinesla bistvenih koristi, razen če je vaš cilj zgolj ta, da telo pregrejete in telesno temperaturo dvignete do te mere, da se organizem s pomočjo povečanega potenja začenja ohlajati. Zato se priporoča ponovitev vsaj dveh, najbolje treh ciklov.

Posamezni cikel zajema tri faze:

  • Fazo segrevanja, ki predstavlja čas, ko smo v savni in traja 5 do 15 minut (lahko tudi več, vendar le za izkušene savnarje, ki zmožnosti in reakcije svojega telesa dobro poznajo).
  • Fazo ohlajanja v trajanju 1 do 5 minut, v kateri se priporoča bodisi hladen ali mrzel tuš, hladen bazen, lahko pa tudi ležanje v zelo hladnem okolju (na primer na odprti terasi pozimi).
  • Fazo sproščanja, ki vključuje počitek na ležalniku v trajanju dvakratnika časa, ki smo ga preživeli v savni.

Izmenično izpostavljanje toplim in hladnim temperaturam je stara metoda, ki primarno ne zmanjšuje bolečine, temveč jo posredno lajša zato, ker tovrstna izpostavljenost toploti in hladu zmanjšuje vnetja ter vzpodbuja celjenje tkiva. Še en razlog več, da postanete redni obiskovalec savn, kajne?

Še nekaj dobrodejnih učinkov izpostavljanja toplim/vročim ter hladnim/mrzlim temperaturam, ki so podprte tudi z znanstvenimi raziskavami in študijami so:

Endorfini veljajo za naravna protibolečinska “zdravila”. Tako vroča kot hladna voda bosta vzpodbudila sproščanje endorfinov. Izpostavljenost vroči vodi bo povečala pretok krvi in znižala krvni tlak, medtem ko izpostavljenost hladni vodi zoži krvni žile in zmanjša vnetja. Za zmanjšanje vnetja so odgovorne bele krvne celice – njihova proizvodnja se ob izpostavljenosti hladni vodi poveča.

Večja poraba kalorij in maščob. Izpostavljenost hladni vodi lahko poveča hitrost presnove. Se pravi, da bo telo porabilo večjo količino energije, kot jo porabi za vzdrževanje svojih funkcij. To lahko pomaga kuriti več kalorij in maščob ter preprečiti povečanje telesne mase. Ste vedeli, da imamo v telesu dve vrsti maščob? Tako imenovana bela maščoba je pravzaprav presežek energije, shranjene v telesu. V primeru lakote telo računa na te shranjene presežke. Rjava maščoba je pri odraslem človeku shranjena okoli nadledvičnih žlez in krvnih žil. Tovrstno maščobo pa bo aktivirala ravno hladna voda. Rjava maščoba namreč proizvaja toploto in pomaga uravnavati telesno temperaturo.

Dobrodejni učinek, če se boste v fazi ohlajanja ohladili s hladno (ali mrzlo) vodo lahko zmanjša bolečino, vnetje in otekanje, zlasti v mišicah in sklepih. To lahko pomaga pri okrevanju po poškodbah, telesni vadbi ali kroničnih stanjih. Hladna voda lahko zmanjša tudi proizvodnjo citokinov, ki so molekule, ki sprožijo vnetja.

V savni znojenje odstranjuje nečistoče, odmrle celice in izboljša prekrvavitev kože. Glede na študije lahko redni obiski savne pripomorejo k hidraciji in ohranjanju naravne zaščite kože, ki skrbi za zaščito pred zunanjimi vplivi. To lahko pomaga predvsem ljudem s problematično kožo.

Skrb za upočasnitev izgube mišične mase bi morala biti ena izmed prioritet vsakega posameznika. Številne študije kažejo, da bo še nekaj ur po tem, ko zapustite savno, nivo rastnega hormona v telesu povišan. Slednji je pomemben za rast in regeneracijo mišic in drugih telesnih tkiv.

Optimalna količina rastnega hormona v telesu je pomembna za rast in regeneracijo mišic in drugih telesnih tkiv. Šport in savna sta dva načina za podporo proizvodnji te snovi v telesu. Številne študije kažejo, da povišana raven rastnega hormona v telesu ostane še nekaj ur po tem, ko zapustite savno. Če torej želite upočasniti izgubo mišične mase (staranje je eden izmed večjih dejavnikov tveganja za izgubo mišične mase) izkoristite prednosti rednega savnanja.

Zagotovo v tem prispevku nisem omenila vseh prednosti rednega savnanja. Verjamem pa, da sem jih naštela zadosti, da savnanju date priložnost.


Če bi se želeli o pozitivnih učinkih še dodatno informirati, priporočam obisk naše spletne strani, kjer si lahko o tem preberete še več. Prav tako o morebitnih neželjenih učinkih in tveganjih. Povezava do informacij na voljo tukaj.


Še nekaj besed o pravilnem savnanju

Seveda savna, tako kot vsaka druga aktivnost, lahko povzroči nelagodje in slabo počutje. To še posebno velja, če z njo pretiravamo ali pa si obisk savne privoščimo, ko smo zelo prehlajeni ali celo bolani. V takšnih primerih je savno bolje izpustiti in se k rednemu savnanju vrniti, ko smo zdravi.

V primeru, da ste začetnik, se boste v savni po vseh verjetnosti usedli na najnižjo klopico, kjer so temperature malenkost nižje, kot na zgornjih površinah in v savni ne boste več kot dva cikla. Če ste v savni že povsem domači in izkušeni, potem zagotovo veste, kako telo reagira na povišanje temperature in si lahko privoščite bolj vroče temperature, višje klopice ter daljšo časovnico. V tem primeru si lahko privoščite tudi več ciklov (tri ali štiri).

V fazi ohlajanja izkoristite, kar imate na voljo – tuš, vedro, led, bazen, sneg,… Začetnikom bi priporočala hladen tuš, ki ga usmerite od stopal navzgor proti glavi. Počasi spreminjajte tudi temperaturo vode od hladne do mrzle. Če imate na voljo led, ga nanesete po celem telesu, vendar pri tem sledite pravilu od periferije do centra (od stopal in dlani po nogah in rokah proti trupu). V primeru, da imate na voljo hladno/mrzlo kopel ali bazen, si najprej ohladite stopala in nato počasi spuščajte v vodo celotno telo. Pri tem ne pozabite na umirjeno trebušno dihanje. Če ste v savnanju že izkušeni, potem poleg zgoraj opisanega ne bo težava stopiti pod mrzlo vedro in si ga politi preko celotnega telesa, niti ne preživeti v hladni/mrzli kopeli več časa. Še vedno pa velja, da pri tem upoštevate pravilo opazovanja in čutenja lastnega telesa.

V savni praviloma ne uporabljate kopalk in ste popolnoma nagi, v Adamovem in Evinem kostimu:). Iz higienskih razlogov boste sedeli ali ležali na brisači ali rjuhi in tako preprečili, da bi se vaš pot prenesel na lesene površine.

Savno lahko uporabljate tudi po fizični aktivnosti, vendar upoštevajte, da je bila že fizična aktivnost za vaše telo napor. V tem primeru v savni naredite manj ciklov ali pa v savni znotraj enega cikla preživite kakšno minuto manj.

Nikakor ne pozabite na hidriranje. Popijte več tekočine, kot običajno. Čeprav topli napitki pašejo, bodo večja količina popitega čaja, telo dodatno dehidrirala, zato posezite tudi po drugih napitkih, kot so voda in elektroliti.

ZAKLJUČEK

Med savnanjem se znojimo, s čimer naše telo uravnava svojo stalno telesno temperaturo ne glede na zunanji topel ali hladen vpliv. Tako se sama telesna temperatura med savnanjem ne poveča. Če do savnanja ne boste pristopili z željo po postavljanju časovnih rekordov v stilu “kdo zdrži dlje”, boste zagotovo doživeli vse njene prednosti.

Zagotovo pa velja upoštevati še eno, sicer nenapisano pravilo, na katerega pa se v sodobnem času velikokrat pozabi – v savni se obnašamo, kot v cerkvi: tiho in organizirano. Brez nekontroliranega polivanja vode po vročih kamnih ter brez glasnega govorjenja in debatiranja s sosedom, ki je v največji oddaljenosti od nas.

Savna bi morala biti prostor, kjer so v ospredju sproščenost, umirjenost in revitalizacija. In prav zato vas vabim, da se oglasite v naši FITT+WELLNESS OAZI – oazi, kjer se zunanji svet upočasni z namenom, da se notranji lahko prebudi.

Svoj termin savne, ki obratuje od četrtka od nedelje (12.00 – 22.00) lahko rezervirate na info@fittplus.si, mobilno številko 040 784 131 ali pa preko kontaktnega obrazca na spletni strani.

Deli svoje mnenje:

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja