Avtor: Žiga Miščevič Kategorije: Članek, Delavnica, Dogodek, Novica Komentarji: 0

Imaš bolečine v rami? Potem pridi na petkov Clubbing, kjer bomo govorili ravno o tem. Tema clubbinga je primerna tudi če nimaš bolečin v rami, saj bodo podani tudi preventivni ukrepi za preprečevanje nastanka bolečin.

Če me kdo vpraša, katere so najpogostejše težave ljudi, ki trenirajo v našem studiu, so na prvem mestu zagotovo bolečine v ledvenem delu hrbtenice. Kmalu za njimi pa so bolečine v rami in kolenih. Še posebej pri ljudeh srednjih let so bolečine v ramah zelo pogoste. Tudi glede na statistične podatke so bolečine v ramah na tretjem mestu med vsemi bolečinami mišično-skeletnega sistema, takoj za bolečinami v hrbtu in kolenu. Najpogosteje se bolečine v ramah poajvljajo pri ljudeh starih med 45 in 65 let. Večje tveganje za bolečine pa imajo ženske.

Prijavnica


No Fields Found.

Bolečine v rami so kompleksen problem, saj na pojav bolečin lahko vpliva veliko različnih struktur. Da si lažje predstavljaš kompleksnost ramenskega področja, naj omenim, da pri rami ne govorimo le o enem sklepu, ampak so pravzparav trije glavni sklepi, ki vplivajo na optimalno gibanje zgornje okončine. Okrog teh sklepov pa je več kot 15 mišic s svojimi tetivami, ki na tak ali drugačen način vplivajo na gibanje roke in lopatice v ramenskem obroču. To pomeni, da za ustrezno kontrolo in kvaliteto gibanja potrebujemo sinhronizirano aktivacijo številnih različnih mišic ter njihovo ustrezno moč in fleksibilnost. Poleg kompleksnosti mehkiv tkiv pa na bolečine v rami vplivajo tudi anatomske lastnosti posameznika. Zaradi vsega naštetega je veliko različnih bolečinskih stanj in poškodb, ki so povezane z bolečinami v rami, vsekakor preveč, da bi o njih pisal tukaj. Za to bo čas na 4-urni delavnici o bolečinah v rami, ki se bo izvedla naslednjo soboto, 2.2.2019 v našem studiu.

Pokončna drža in gibljivost prsne hrbtenice vplivata na bolečine v rami?

V tem članku pa se želim osredotočiti na še en potencialni rizični faktor za pojav bolečin v rami. Kljub temu, da je velikokrat za bolečine  kriva šibkost mišic ali pomanjkanje gibljivosti v ramenskem sklepu, pa je za zdravje ramenskega obroča izredno pomembna tudi gibljivost prsne hrbtenice in z njo povezano gibanje lopatic. Mogoče ne veš, vendar za gibanje roke skozi celotno amplitudo giba ne potrebuješ le dovolj velike gibljivosti v ramenskem sklepu, ampak tudi dovolj gibljivosti v prsni hrbtenici. Še posebej pomembno je to pri gibanju roke nad glavo.

V današnjem času prevladujoče sedeče pogrbljene drže je ta tema še toliko bolj pomembna. O vplivu sedenja na pogrbljeno držo sem do sedaj pisal že velikokrat, zato tu le na hitro omenim, da pri dolgotrajnem sedenju za računalnikom pride do pogrbljenja prsne hrbtenice naprej in do pomika ramen ter glave naprej. Zaradi dolgotrajnega in ponavljajočega se takega položaja, pride do prilagoditve telesa na ta položaj, kar vpliva na zakrčenost mišic na prednji strani prsnega koša ter šibkost mišic v zgornjem delu hrbta in lopaticah. Poleg tega pa se zaradi stalnega pogrbljenega položaja prsne hrbtenice poslabša tudi njena gilbjivost, še posebej pri ljudeh, ki na dan sedijo več kot 7 ur. Ker je hrbtenica upognjena naprej več kot bi bilo najbolj ustrezno, pride do disfunkcionalnega gibanja lopatic. Saj lopatice ležijo na rebrih in so odvisne od postavitve reber in hrbtenice. Pri zgoraj opisanem položaju sedenja za računalnikom pride do gibanja lopatic bočno proti robu hrbta, spodnji rob lopatic pa velikokrat nekoliko odstopi od reber. To zmanjša prostor v rami za gibanje roke, tako da roka hitreje pride do svoje maksimalne amplitude giba. To lahko hitro oceniš na sebi z dvigom roke nad glavo. Če začutiš blokado preden roko dvigneš do ušes, potem obstaja verjetnost, da gre tudi pri tebi za pomanjkanje gibljivosti v prsnem delu hrbtenice. Zaradi drugačnega položaja lopatic pride velikokrat tudi do disfunkcionalne aktivacije mišic, kar povzroči slabo kontrolo gibanja in nestabilnost lopatic.

Za reševanje teh težav je potreben pristop sestavljen iz povečevanja gibljivosti prsne hrbtenice, ter aktivacije mišic stabilizatorjev lopatice. Če želiš bolj natančno izvedeti, kako se reševanja te roblematike lotevam sam pri delu s klienti, potem te vabim, da prideš na Clubbing Bolečine v rami, ki se bo izvedel v petek 25.1.2019 ob 17:30 v našem studiu.  Za še podrobnejši pregled težav povezanih z ramo pa te vabim na že prej omenjeno delavnico, ki bo v soboto 2.2.2019. Upam, da se vidimo!

Prijavnica


No Fields Found.

Deli svoje mnenje:

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja