Obožujemo savnanje in vse, kar je povezano z zavestno skrbjo za dobro počutje in zdravje. Verjamemo v njene pozitivne učinke tekom celega leta, ne le v času hladnih mesecev. Splošnega pravila, kako pogosto obiskovati savno, pravzaprav ni. Pri tem je potrebno poslušati predvsem sebe in svoje telo.

Suha ali vlažna toplota pri visokih temperaturah ima lahko različne učinke na telo. Medtem ko lahko nekateri ljudje uživajo v sprostitvi in zdravstvenih koristih savn, je treba upoštevati tudi nekatera tveganja in previdnostne ukrepe. Na tem mestu smo za vas zbrali nekaj glavnih dobrodejnih učinkov savnanja, pa tudi nevarna tveganja, ki za nekatere ljudi z določenimi zdravstvenimi stanji, zagotovo obstajajo. Navajamo le tiste, ki so potrjene z znanstvenimi raziskavami. Redno spremljajte tudi naša socialna omrežja, kjer bomo o dobrodejnih učinkih in tveganjih savnanja redno govorili.

POZITIVNI UČINKI SAVNANJA

Učinki savnanja se razlikujejo tudi od vrste savne, o čem bomo več spregovorili v namenskih prispevkih. Povezave do teh prispevkov so na voljo (in se bodo redno posodabljale) spodaj.

Splošni dobrodejni učinki pa so:

 • Mišična sprostitev in zmanjšanje bolečine v sklepih in mišicah
 • Izboljšanje zdravja kože (razširitev por) in odstranjevanje nečistoč zaradi povečanega znojenja
 • Izboljšanje krvnega obtoka in tlaka (zaradi povečanja srčnega utripa)
 • Redno savnanje pripomore k večji proizvodnji belih krvnih celic (ki se borijo proti okužbam in boleznim), s čimer je vaš imunski sistem bolj krepak.
 • Savna lahko zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja ter možgansko kap z izboljšanjem delovanja srca in krvnih žil.
 • Savna (še posebno infrardeča) spodbuja hujšanje, predvsem zaradi hitrejšega delovanja presnove.
 • Dihale poti bodo na račun savnanja bolj čiste, kar lahko pripomore k zmanjšanju pljučnih vnetij.
 • Prilagojeno savnanje bo sprostilo hormon endorfin, kar bo dobrodejno vplivalo na raven stresa in posledično na sproščanje in uravnoteženje živčnega sistema.
 • Savna lahko izboljša kognitivne zmogljivosti in spomin z izboljšanjem delovanja možganov in preprečevanjem nevrodegeneracije.
 • Redno savnanje bo prineslo zmanjšanje tveganja za kronične bolezni in izboljšanje splošnega počutja, zato lahko rečemo, da na nek način dobro in redno savnanje podaljšuje življenjsko dobo oziroma zaustavlja proces staranja.

Za vedoželjne predlagamo, da si preberete več o zgornjih učinkih na:


1. health.harvard.edu

2. medicalnewstoday.com

3. verywellhealth.com

4. lifehack.org

SAVNA V NEKATERIH PRIMERIH PRINAŠA TUDI TVEGANJA

 • Dehidracija lahko nastane zaradi prekomernega potenja na eni strani in premajhnega vnosa tekočine. Zato v času savnanja poskrbite za redno hidracijo in s tem preprečite glavobole, omotico, utrujenost in nizek krvni tlak
 • Pregrevanje lahko nastane, kadar ste v savni predolgo časa in če savnanje kombinirate s pitjem alkohola ali zdravili, ki ovirajo potenje. Poslušajte svoje telo in čas v savni prilagodite sebi. Tako boste preprečili slabost, omedlevico in toplotno izčrpanost – simptome, ki so lahko znak pregretja.
 • Težave z dihanjem, ki jih v savni lahko izkusite v primeru, da ste astmatik, se spopadate z bronhitisom ali sinusitisom, boste preprečili s postopnim savnanjem, prilagajanjem temperature in časom, ki ga preživite v savni. Vprašajte nas za nasvet!
 • Nosečnicam savnanje odsvetujemo, razen v primerih, da ste se redno savnale tudi pred zanositvijo. Tudi v tem primeru velja večja previdnost. V savni se poveča telesna temperatura, kar vpliva na pretok krvi. Zaradi posledične dehidracije in pregrevanja, lahko plod doživi nepotrebno stisko.
 • Neravnovesje elektrolitov lahko povzroči krče, šibkost, nepravilen srčni utrip, zmedenost,…. Dobro je vedeti, da savnanje lahko povzroči izgubo elektrolitov, kot so natrij, kalij, kalcij in magnezij – na račun povečanega znojenja. Ker so elektroliti bistveni za vzdrževanje ravnovesja tekočin in pH v telesu ter za delovanje živcev in mišic, vam bo elektrolitski napitek v naših savnah redno na voljo.

Preberite si več:

Sauna: Health benefits, risks, and precautions (medicalnewstoday.com

Sauna Health Benefits: Are saunas healthy or harmful? – Harvard Health

How do saunas affect your health? Learn more about the health benefits of saunas and when you shouldn’t use them (webmd.com)

NAŠI ČLANKI IN PRISPEVKI

 1. TOPLO IN HLADNO za zmanjšanje vnetij, Barbara Tavčar, september 2023