Avtor: Barbara Tavčar Kategorije: Članek Komentarji: 0

Čas na morju je zame vrhunec poletja. Verjamem, da še za marsikoga. Pogled na njegovo “neskončnost” me napolni z mirnostjo, njegova moč s strahospoštovanjem, plavanje in prepuščanje v vodi pa popolnoma sprosti. Ja, toplo vreme je idelano za plavanje in vaje v vodi. Če jih izvajaš v morski vodi, vzpodbudiš “zdravljenje” na vseh nivojih.

Med plavanjem se vračamo k vodi

Voda je medij, ki nam omogoča življenje na tem planetu in nikakor ne pozabi, da se je tvoj razvoj začel v vodi. In četudi si med tistimi, ki se v vodi ne počutijo tako dobro kot ribe, ampak ti je nelagodno ali pa te je celo strah – tudi za temi občutki se skriva odgovor zakaj se ti to dogaja. Slednji leži v prednatalnem razvoju ter v prvih letih tvojega življenja.

Nekatere raziskave trdijo, da so se naši možgani, kot celoten živčni sistem, razvijali z vpijanjem vseh informacij iz vode. Tudi vse materine misli, čustva ter občutke je ta super vpijajoča struktura vezala nase in preko nje tudi na nas – celotnih 9 mesecev, ki smo jih preživeli v maminem trebuhu. Torej, ko je tvoje telo potopljeno v vodi, zaradi sprostitve sklepov in mišic, podoživljaš občutke “plavanja” v maminem trebuhu. Ko se telo v vodi sprošča, se sproščajo tudi fizične blokade, do nas pa lažje dospejo informacije iz naše podzavesti.

Čim več bodi v vodi in se na ta način očisti zablokiranih čustev in dopusti, da se s pomočjo prepuščanja vodi vzpodbudi zdravljenje fizičnega, čustvenega, mentalnega in duhovnega telesa. Prav zato je pomembno prepuščanje. Poskusi se vodi prepustiti in v njej popolnoma sprostiti. Poglej si kratek posnetek na našem fb profilu, kjer dobiš idejo kako se  v vodi lahko prepustiš. 

Hidrostatični tlak in povečana cirkulacija krvi ter limfe

Približno 70% našega organizma predstavlja voda. Ob rojstvu je % vode večji, s staranjem se manjša, zato izgubljamo tudi svojo vitalnost. Vsi si želimo biti zdravi, je tako? Izkoristi poletje in možnost plavanja ter igranja v vodi.

Ko se potopiš v vodo, se izboljša cirkulacija krvi in limfe, kar izboljša delovanje imunskega sistema, krepita se krvožilni ter dihalni sistem in izboljša kvaliteta dihanja. Razbremenijo se tudi srčna mišica in vsi sklepi, vse skupaj pa deluje tudi na hitrejšo regeneracijo telesa. V vsakem trenutku na nas deluje sila gravitacije, z napačnim položajem telesa, pretiranim sedenjem, staranjem ipd je njen vpliv še večji – posledice gravitacije se ne vidijo samo na upadli, viseči koži, slabi in pogrbljeni telesni drži, spuščenemu stopalu,.. – gravitirajo tudi notranji organi.

Upor sili gravitacije izvaja tudi hidrostatični tlak. Ko smo v vertikalnem položaju v vodi,  ko v njej hodimo in telovadimo, ta tlak potiska vse telesne tekočine in organe navzgor, proti sili gravitacije. Naš izdih je zato globji, posledično tudi vdih in kri se lažje vrača k srcu. Za srce pa ta proces pomeni manjšo porabo energije in razbremenitev.

Vpliv na hrbtenico ni zanemarljiv

Velikokrat slišim, da je vadba v vodi povsem varna, saj se v vodi počutimo lažji in so poškodbe praktično nemogoče. Zaradi upora vode se obremenitev na sklepe (npr. na hrbtenico) pravilnejše razporedi, mišice se otpimalno krepijo in stabilizirajo. Tudi medvretenčni prostori se malenkost povečajo, zmanjša  se napetost preobremenjenih mišic vzdolž hrbtenice. No, pretiravanje tudi tukaj ni dobrodošlo. Ravno zaradi občutka, da nam voda “odvzame” težo telesa, mora biti njegova kontrola toliko večja. Torej vedno, ko v vodi telovadiš, pozornost usmeri tudi na kvaliteto same izvedbe. Za začetek bodo zadostovale nekomplicirane vaje ter naravne kretnje, kot so poskakovanje, kroženje z rokami, hoja, tek po vodi in podobno.

Na svojem “morskem oddihu” sem zate pripravila še en 5 minutni filmček, kjer najdeš primer osnovnih vaj. Poglej ga in posusi kakšno telovadno vragolijo ušpičiti tudi ti.

Plavanje ni rešitev za vse tvoje težave

To še posebno velja v primeru fizičnih omejitev. Še enkrat pa poudarjam, da so vertikalen položaj telesa, lahki zamahi ter naravna gibanja (npr. korakanje, tek,…) čudodelno zdravilo za tvoj organizem. Pri vajah poskusi čim bolj kontrolirati pravilen položaj telesa. Za dobro kontrolo pa najprej osvoji pravilno gibanje “na suhem”. 

Še enkrat ti na enem mestu pripenjam linka za kratka videa z vsebino o prepuščanju ter primerom ogrevanja v vodi. Oba filma sta čisto na vrhu naše facebook strani. V kolikor ti je vodi ugodno je to zagotovo znak, da delaš nekaj koristnega in kvalitetnega za svoje psihično in fizično zdravje. Veselim se tvojega komentarja na članek in njegovo vsebino. Preberem in odgovorim na čisto vsakega.

Želiš detaljno spoznati delovanje tvojega telesa, osvojiti pravilno gibanje, spoznati in odpraviti vzrok tvojim bolečinam in med drugim pridobiti kvalitetne temelje za kontrolirano kretnjo v vodi ter letošnje poletje resnično uživati v zdravem telesu? Pridruži se poletnemu programu Odlično počutje – odlično telo 

Deli svoje mnenje:

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja