Avtor: Žiga Miščevič Kategorije: Dogodek, Novica, Uncategorized Komentarji: 0

Vsak človek je zgodba zase in v treningu ga moramo tudi tako obravnavati. Vsak posameznik ima za seboj kompleksno zgodbo, ki vključuje pretekle poškodbe, bolezni, življenjski slog in navade, rekreativne dejavnosti, emocionalno stanje, svoje želje in pričakovanja itd. Zato je pomembno, da pri načrtovanju dela vse to upoštevamo. To velja za vsakega vadečega, ki trenira v našem centru. Še posebej pa to velja za tekače, saj so sile, ki delujejo na telo v teku, zelo velike, zato mora biti telo še bolje pripravljeno, da ne prde do določenih napačnih vzorcev gibanja.

Zato vsakemu tekaču priporočamo individualno testiranje in video analzo tehnike teka, ki nam skupaj dasta najbolj popolno sliko o delovanju njegovega telesa.

TESTIRANJE MOČI, VZDRŽLJIVOSTI, GIBLJIVOSTI IN STABILNOSTI

Glede na raziskave je ogromno različnih faktorjev, ki so povezani z nastankom tekaških poškodb: od pomanjkanja moči in stabilnosti spodnjih okončin, pomanjkanja stabilnosti trupa, do pomanjkanja gibljivosti, nesimetričnega obremenjevanja leve in desne noge itd. Če želiš zmanjšati možnost nastanka poškodb, prav tako pa tudi izboljšati svoj tekaški performans, potem je pomembno, da svoje telesne deficite diagnosticiraš in nato tudi korigiraš. Zato smo pripravili tekaško specfično testiranje.

Vsak tekač se lahko odloči za individualno testiranje svojih telesnih sposobnosti, v katerem testiramo telo od stopala navzgor na testih, ki so specifično izbrani glede na naravo gibanja in obremenjevanja posameznih sklepov v tekaškem koraku. Glede na rezultate testiranja pa nato pripravimo individualiziran program korektivnih vaj za izboljšanje deficitov, ki so se pokazali na testiranju.

Podrobnosti postopka:

  • testiranje se izvaja individualno v našem centru po predhodnem dogovoru in traja do 60 minut, za tekače v tekaškem programu pa skupinsko na naprej določen dan in traja do 120 minut (odvisno od števila tekačev)
  • vsak testirani tekač nato dobi kratek individualiziran program korektivnih vaj glede na njegove potrebe
  • cena testiranja je 25€, če pa si vključen v naš tekaški program pa je cena 10€
  • za testiranje nas kontaktiraj na telefon 040/390-141, na elektronski naslov info@bodytehnika.si ali pa kar v našem centru

VIDEO ANALIZA

Tehnika teka je pomemben element ekonomičnosti teka, hitrosti teka še posebej pa tudi minimiziranja simptomov tekaških poškodb. Sedaj je že znano, da so določeni gibi v tekaškem koraku povezani z nastankom tekaških poškodb. Več o tem si lahko preberš v mojem članku na tej povezavi. Še posebej dobro je raziskano področje poškodb kolena pri tekačih, saj je to del telesa, ki se pri tekačih najpogosteje poškoduje. V pregledni študiji zelo uglednih avtorjev, ki je bila objavljena letos februarja, so zaključili, da je sprememba tehnike teka pri odpravljanju simptomov tekalnega kolena zelo pomemben element terapije, saj le izboljšanje moči ni dovolj.

Zato je pomembno, da v svojem tekaškem treningu razmišljaš tudi o tehniki teka. Velikokrat si tekač ne predstavlja, kako njegov tekaški korak sploh izgleda. Pomankljivosti v tehniki teka pa je težko izboljšati, če niti ne veš, katere so. Zato je analiza teka izjemno pomembna. Prav tako pa je analiza teka pomembna zato, ker se določeni deficiti opazijo šele pri večjih obremenitvah v teku in na statičnem testiranju. Sam sem mnenja, da je za najboljši napredek dobro redno spremljati spremembe v tehniki teka, vsaj enkrat mesečno.

Do letošnjega leta je bila analiza tehnike teka na voljo le tekačem vključenim v naš tekaški trening. Letos pa smo se določili, da to omogočimo vsem, ki bi si analize želeli. Kot rečeno, sam menim, da je video analiza ključen del treniranja tehnike teka, zato jo močno priporočam.

Podrobnosti postopka

  • Video analiza se izvede po predhodnem dogovoru preko spleta (aplikacija Zoom) in traja do 30 minut. V tem času gremo čez anamnezo tekača, pogledamo posnetek teka od zadaj ter posnetek teka bočno ter analiziramo tekaški korak, nato pa priporočamo, katere vzorce gibanja bi bilo smiselno korigirati.
  • Če je tekač vključen v naš tekaški trening, lahko tehniko teka posnamemo kar na enem izmed naših treningov. Drugače pa vsak tekač za posnetka poskrbi sam. Podrobnejše informacije o postopku si lahko prebereš v tem dokumentu.
  • cena video analize je 25€, če pa si vključen v naš tekaški program pa je cena 10€
  • za video analizo nas kontaktiraj na telefon 040/390-141, na elektronski naslov info@bodytehnika.si ali pa kar v našem centru

 

 

 

Deli svoje mnenje:

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja