Avtor: Barbara Tavčar Kategorije: Članek Komentarji: 0

Ob poplavi vseh nasvetov, prehranskih, duhovnih in telesnih programov, »učinkovitih« instant rešitvah, ki naj bi te pripeljali do top forme, preoblikovanega telesa, zdravega organizma, odlične postave, povečane kondicije, lepega trebuščka, hitrega detoxa in podobno, je malo tistih, ki resnično delujejo.

Še več! Na slabo stanje ne naletimo le pri iskanju “lepotnih” rešitev. Kljub temu, da se z leti trajanje enega bolniškega staleža krajša (iz 13,7 dni v letu 2004 na 10,5 dni v letu 2016), je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje zaradi začasne nezmožnosti za delo iz bolezenskih razlogov v Sloveniji v letu 2016 izgubljenih skupaj 10.378.095 delovnih dni, kar je 541.980 dni več kot v letu prej. Kljub toliko dostopnim informacijam, je vedno več ljudi z malignimi obolenji, prekomerno telesno težo, depresivnimi stanji, bolečinami mišično-sklepenega sistema, hormonalnimi težavami…. Zakaj? Zakaj nismo zdravi toliko, kolikor bi si želeli? In predvsem, zakaj ne živimo svojih potencialov?

Kako tekmo s časom obrniti sebi v prid?

Biti srečen in zdrav je osnovna potreba vsakega izmed nas. Le s pomočjo nje lahko izkoristiš in živiš svoje potenciale. Kaj pa se skriva za besedo ZDRAV? Ozadje zdravja predstavlja intimna vez med hormonskim delovanjem, kretnjo in čustvi.  

Približno 30% vseh smrti zaradi malignih obolenj nastane zaradi petih glavnih rizičnih dejavnikov: prekomerne telesne teže, neprimerne prehrane in vitaminsko-mineralnega pomanjkanja, prekomernega uživanja alkohola in kajenja ter pomanjkanja telesne aktivnosti.  Najpogostejša mesta, kjer se pojavijo maligna obolenja, so organi medenice ter dojke. Zagotovo vsakodnevno dolgotrajno sedenje, zmanjšanje fizične aktivnosti ter stres, četudi se vsaj približno primerno prehranjuješ, s časoma vodi v bolezenska stanja, saj so ta področja precej neozaveščena in zapostavljena. Vsekakor pa je pomembno naglasiti, da na ne-blesteče stanje vplivajo tudi naša čustva in misli.

Negativne misli, ki vsak dan polnijo tvoj um, slabijo tvoje vitalne kapacitete. Simpatični živčni sistem je tisti, ki je odgovoren za procese bega, borbe in zaščite. Slednji se aktivira tudi ob negativnih mislih. Takrat pošlje energijo in kri predvsem v mišice nog in rok (ki jih v trenutkih nevarnosti in bega najbolj potrebujemo), medtem ko notranji organi ostanejo brez vitalne energije in dobre regeneracije. In tako se ob slabi prehrani in negibanju, celice z leti ne obnavljajo tako kot bi se morale.

Kako do pravilne celične obnove

V telesu je ogromno celic – približno 60 trilijonov. V procesih obnove včasih pri kakšni izmed njih pride do nepravilnosti. V primeru močnega imunskega sistema, te bo ta sprememba samo oplazila, v nasprotnem pa lahko pride do resnejšega obolenja – kot je na primer rak.

V tem primeru je fizična aktivnost zaželjena, pomembna in potrebna. A ne vsaka. Ne obstaja priporočljiva doza fizične aktivnosti, ki bi jo lahko posplošili. Na žalost je danes ogromno tistih, ki testirajo svoje meje sposobnosti in se izčrpavajo s fizično aktivnostjo, na katero njihova telesa niso pripravljena.  Priporočljiva fizična aktivnost bo vedno umirjena, raznolika in bo zadovoljila vse aspekte zdravstvenega fitnesa, ki so priporočljivi tudi s strani Svetovne zdravstvene organizacije.

Priporočam ti, da fizično aktivnost doziraš tako, kot zdravilo s predpisano količino – ta pa je za vsakega posameznika drugačna. Tudi hranimo se ne enako, je tako?

Body tehnika – aktivnost, ki zadovolji vse aspekte zdravstvenega fitnessa

Katere so komponente zdravstvenega fitnessa in jih filozofija body tehnike zadovolji v vsakem treningu?

  1. S pravilnim in optimalnim dihanjem vzpodbudiš delovanje respiratornega sistema. Tu se skriva ključ prave celične detoksikacije in limfnega delovanja.
  2. Kardiovaskularni sistem – srce in krvne žile moraš redno in v zadostni meri obremeniti z intenzivnostjo, ki odgovarja tvoji starosti in zdravstvenem stanju
  3. Kostno –sklepni sistem je potrebno »podmazati« na različne načine. S tem obnavljaš hrustančno tkivo in se izogneš prekomerni obremenitvi sklepov, seveda le, v kolikor paziš, da je intenzivnost prilagojena zdravstvenemu stanju, teži in načinu življenja. Saj želiš, da je tvoje telo čim dlje vitalno, kajne?
  4. Fascijalni aspekt Svetovna zdravstvena organizacija vedno bolj omenja kot pomemben preventivni dejavnik zdravja. Veš kaj so facije? To so vezivne ovojnice, ki s krčenjem prve odreagirajo na negativne misli, težka čustvena stanja. Vezivne ovojnice, ki so s posebnimi linijami prepletene po celotnem telesu, se morajo fluidno gibati v vse tri osi. Body tehnika, kot filozofija gibanja, to odlično vstavlja v svojo formulo, v katero dodaja tudi raznolikost vaj, propriceptivni vidik, s katerim telo pripelješ v boljšo povezanost s samim seboj.

Želiš izvedeti več?

V kolikor body tehnike še ne poznaš, potem je pomembno, da veš, da je zate priporočljiva ne glede na tvojo starost ali spol, kajti njena lepota se ne skriva zgolj v njenem delovanju na organizem, kot opisujem zgoraj, temveč tudi v prilagodljivosti.

Želiši izvedeti o tem, kako z vadbo vplivati na svoje zdravje, kako spoznati potrebe svojega telesa, ga vrniti v ravnovesje in spoznati, kako deluje intimna vez med kretnjo, čustvi in hormoni, potem te vabim, da se udeležiš 3.javne tribune, ki se bo odvijala v četrtek 29.3.2018 v prostorih Mestne knjižnice v Kranju. Dodatne informacije dobiš na spodnjem linku.

 

 

Deli svoje mnenje:

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja