Avtor: FITT+ Kategorije: Dogodek Komentarji: 0

Ker vemo kako pomembno je znanje deliti, bomo v tokratnem TEMATSKEM TEDNU govorili o najpogostejši deformaciji stopala – o HALLUX VALGUSU. Kot že običajno, tematski tedni potekajo na naših socialnih omrežjih, zato bomo veseli vaše interakcije, vprašanj in sodelovanja. Morda poznate koga, ki ima težave s palčno kostjo ali pa ga “vidite” v opisih simptomov in možnih vzrokov? Podelite objave na IG ter FBju tudi med vaše prijatelje in jim tako omogočite, da se nam pridružijo tudi na petkovem posebnem vadbenem prispevku ob 19.00 uri z Barbaro Tavčar.

HALLUX VALGUS je najpogostejša deformacija stopala, ki prizadane več kot tretjino (35,7%) ljudi starejših od 65 let in skoraj četrtino (23%) odraslih mlajših od 65 let.

Ali se tudi vam čevlji najprej začnejo obrabljati na notranjem prednjem delu, kjer je palčna kost? Imate težave pri nakupih novih čevljev, saj vas v večini čevljev palec žuli ali boli? Verjetno se težava skriva v ukrivljenem palcu oziroma hallux valgusu.

Če zagledate izboklino pri svojem palcu, po vsej verjetnosti ne gre za kostni izrastek, ki ga je potrebno pobrusiti ali kaj podobnega. Gre za spremenjeno obliko sklepa med prvo stopalnico in prvo palčno kostjo, ki se zaradi različnih dejavnikov premakne v ta položaj in lahko povzroča hude bolečino (tudi le na otip), omejitve v gibanju, številne kompenzacije v gibanju ter na splošno zmanjšano kvaliteto življenja. Ko je ukrivljenost placa izrazita, jo je težko brez operativnega posega vrniti v prvotno stanje, zato je izredno pomembno, da deformacijo pri sebi hitro prepoznate in jo začnete odpravljati.

V tem tednu na našem IG profilu ter FB strani govorimo o tej težavi, njeni simptomatiki, vzrokih in seveda rešitvah.

Obstajajo določeni dejavniki tveganja ki vplivajo na razvoj HALLUX VALGUSA:

👉 Spol – pri ženskah je hallux valgus 10x bolj pogost kot pri moških

👉 Obutev – nošenje tesnih/ozkih, špičastih čevljev ali čevljev z visoko peto med 20. in 39. letom starosti je ključno za razvoj hallux valgusa v poznejših letih

👉 Vpliv dednosti – deformacija ima lahko tudi genetsko predispozicijo (kar pa ni nujno, da se dejansko izrazi)

👉 Kronično skrčenje ahilove tetive

👉 Hujše oblike ploskega stopala

👉 Hipermobilnost prvega metatarzokuniformnega sklepa

👉 Sistemske bolezni

👉 Včasih tudi neobičajna narastišča mišic deloma vplivajo na to

👉 Povezan je z osteoartritisom kolka in kolena in negativno povezan z visokim BMI

Pridružite se nam in pravočasno odreagirajte preventivno ali pa omilite posledice simptomatike.

KAKO POTEKA TOKRATNI TEMATSKI TEDEN:

+ Vsak dan v tem tednu bomo na FB ter IG profilu objavili en prispevek, v katerem bomo pojasnili simptome, vzroke in govorili tudi o ustreznih rešitvah. Spremljajte nas, komentirajte in sodelujte.

+ V četrtek bomo v naši zaprti FB skupini (priključitev v skupino je brezplačna) organizirali izskustveno srečanje, v katerem bomo predstavili izkušnjo naše vadeče- pridružite se Barbari ob 20.00 uri

+ V petek ob 19.00 uri pa za vas pripravljamo spletni vadbeni prispevek, v katerem bo Barbara pokazala izbrane protokole, ki vam jih priporočamo tako v preventivni luči, kot v primeru že prisotne simptomatike. Na organizirano vadbo vabljeni tudi tisti, ki ste težavo palčne kosti reševali operativno. Cena vadbenega prispevka v trajanju približno 45 minut je 8,00 EUR, na voljo vam bo tudi ogled posnetka.

Deli svoje mnenje:

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja