Avtor: Žiga Miščevič Kategorije: Članek, Dogodek, Seminar, Uncategorized Komentarji: 0

Se ti je že kdaj zgodilo, da si naredil gib, ki si ga prej že neštetokrat brez težav, kar naenkrat pa te pri tem istem gibu močno zaboli? Recimo, da se skloniš in dvigneš svojega otroka v naročje. Kolikokrat ti je to uspelo brez težav? Kar naenkrat pa pri tem istem gibu močno zaboli v križu. Kako je to mogoče? Saj je gib enak kot prej, teža otroka zelo podobna, izkušnja bolečine pa drastično drugačna. Če si želim odgovoriti na to vprašanje, moram najprej vedeti, kako bolečina sploh deluje in čemu je dejansko namenjena.

Še vedno je splošno razumljeno, da je raven bolečine sorazmerna z resnostjo poškodbe v telesu. Huje, kot se tkivo poškoduje, močnejšo bolečino bom občutil. Pa je res tako? Kako bi potem razložil številne primere zelo hudih poškodb, kjer ljudje niso občutili nobene bolečine? Zelo poznani so primeri deskarjev, ki so jih napadli morski psi in jim odgriznili ud. Pa v tistem trenutku bolečine sploh niso občutili. Podobno je tudi z vojaki na bojišču, ko v trenutku bojevanja ne občutijo bolečine strelske rane.

Namen bolečine ni detekcija poškodbe v tkivu, ampak zaščita tkiva!

Najprej moram razumeti, da bolečina ni “input”, ki ga zaznam in prenesem do možganov, ampak je “output”, ki ga možgani ustvarijo na podlagi procesiranja številnih informacij. Najpomembnejše dejstvo pri pojavljanju bolečine je, da je namenjena zaščiti tkiva in ne pasivnemu poročanju o stopnji poškodbe v tkivu. Torej gre za izjemno pomembno zaščitno funkcijo našega telesa brez katere bi človeška vrsta evolucijsko težko preživela. Še danes so poznani zelo redki primeri ljudi, ki ne občutijo bolečine. Imajo zelo redko dedno bolezen imenovano Prirojena neobčutljivost za bolečino z anhidrozo in na žalost ponavadi ne doživijo svojega 25. leta starosti. Saj se do takrat zgodijo številne poškodbe in bolezni za katere sploh ne vejo, ker njihov notranji mehanizem zaščite ne deluje.

Bolečina kot odziv na zaznano nevarnost

Torej, bolečina je namenjena žaščiti telesa. Vendar, zaščiti pred čim? Bolečina me ščiti pred zaznano nevarnostjo. To je zelo pomembno, saj me ne ščiti pred dejansko nevarnostjo, ampak pred tem kar moji možgani razumejo kot nevarnost v določenem trenutku. To je lažje razumeti, če vem kje se občutek bolečine sploh ustvari. Ustvarijo ga moji možgani ob sočasnem procesiranju informacij v različnih možganskih regijah, ki so odgovorne za različne odzive. V enem delu možganov se procesirajo zaznavne informacije o poškodbi tkiva, vendar to ni dovolj za bolečinski odziv. Možgani tem informacijam dodajo še emocionalne elemente, pretekle izkušnje, pričakovanja in prepričanja in šele nato se zgodi odziv telesa v obliki bolečine, ali pa tudi ne. Odvisno od tega, kar možgani presodijo, da je v določenem trenutku pomembno za izogibanje nevarnosti.

Resna poškodba brez bolečine

Sedaj se lahko vrnem nazaj na primer deskarja, ki je zaradi morskega psa ostal brez noge. Utrpel je hudo poškodbo, kar predstavlja nevarnost za njegovo telo. Vendar so možgani v tistem trenutku prepoznali morskega psa kot še večjo nevarnost od dejanske poškodbe, saj ga ta lahko v tistem trenutku ubije. Zato je bil odgovor možganov na nevarnost zaviranje bolečine, da se deskar lahko bori z morskim psom ali mu uide. In šele, ko so možgani presodili, da je nevarnost morskega psa minila, so ustvarili bolečinski odgovor, ki je namenjen okrevanju telesa.

Huda bolečina brez poškodbe

Torej lahko pride do hude poškodbe v telesu, pa bolečine sploh ne zaznam. Kaj pa ravno nasprotno? Ali se lahko pojavi bolečina tudi, ko ni dejanske poškodbe tkiva? Seveda. Ponovno je vse odvisno od procesiranja informacij v možganih. En najbolj znanih primerov, ki je tudi povzročil obsežnejše raziskovanje na področju bolečinske nevroznanosti, je primer gospoda, ki je stopil na žebelj, ta pa se mu je zapičil v stopalo. Na urgenco je prišel s hudimi bolečinami, dobil je zelo močna proti bolečinska zdravila, vendar, ko so mu odstranili čevelj z noge, so ugotovili, da žebelj sploh ni prebodel stopala. Na srečo je šel med dvema prstoma. Brez najmanjše poškodbe tkiva. Ta gospod je kljub temu občutil grozovito bolečino do trenutka, ko so mu odstranili čevelj. Njegova bolečina je bila povsem resnična. Glede na vse informacije, ki so jih možgani v tistem trenutku imeli, je bila to primerna reakcija. Žebelj se je zapičil v čevelj, v čevlju je stopalo, torej je čevelj prebodel stopalo. Po izkušnjah je taka poškodba nevarna, lahko povzroči tudi infekcije. In tako so možgani ustvarili bolečinski odziv, da zaščitijo stopalo.

Kot vidiš je bolečina izjemno kompleksen process in ta neprijetni občutek bolečine je le končni odziv vsega procesiranja informacij v možganih. Vendar je še vedno resnična. Še vedno te lahko popolnoma ohromi, še posebej v primerih hujših kroničnih obllik bolečine. Zato je pomembno, da vemo kako se bolečini zoperstaviti.

Si želiš o fascinantnem procesu bolečine in različnih načinih za lajšanje bolečin izvedeti več? Potem se prijavi na 3-urni webinar VSE O BOLEČINI, ki bo ta petek, 5.3.2021, s pričetkom ob 17. uri, ki ga bo vodil Body inštrukotor Žiga Miščevič.

Vse o bolečini, 3-urni webinar

Čas: 180 min
Vaditelj: Žiga Miščevič
Kraj: PBS Center Kranj

No Fields Found.

Na webinarju bomo podali naslednje vsebine:

 • kako proces bolečine poteka
 • kateri organski sistemi so pri tem vključeni in zakaj
 • katere so prilagoditve v telesu na kronično bolečino
 • kako se zoperstavljati in lajšati občutja kronične bolečine

Webinar je namenjen tebi, če:,

 • želiš poglobiti razumevanje o delovanju tvojega telesa, ne le na fizičnem nivoju,
 • te fascinira delovanje možganov in te zanima, kako se to aplicira na procesiranje bolečine
 • želiš pridobiti učinkovite praktične nasvete, ki bodo pomagali lajšati ali odpraviti različna bolečinska stanja
 • ti je ideja o raziskovanju svojega telesa všeč in želiš izvedeti, kaj vse vpliva na tvoj organizem.

PRIJAVA IN DODATNE INFORMACIJE O POTEKU WEBINARJA

 • 3-urni webinar bo potekal v petek, 5.03.2021 ob 17.00 uri,
 • za prijavo izpolni spodnjo prijavnico, po plačilu računa bomo uredili dostop do webinarja, ki ga bo v živo vodila Barbara Tavčar, master body inštruktorica,
 • s plačilom webinarja poleg dostopa do seminarja prejmete še izročke

Cena webinarja znaša 38,00 EUR (za vključene v 12-tedenski program Transformacija misli, telesa in duha, je webinar vključen v ceno programa) in vključuje:

 • pisne izročke
 • vključitev v facebook zaprto skupino PBSova zakladnica zdravega življenja za 3 mesece, v kateri imaš posnetek tega webinarja in vseh ostalih

VSE O BOLEČINI, webinar

Čas: 189 min
Vaditelj: Žiga Miščevič
Kraj: PBS Center Kranj

No Fields Found.

Deli svoje mnenje:

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja