Da je tek privilegij, ki ni dostopen vsakomur, se začnemo zavedati, ko nas ustavijo tekaške poškodbe. Na žalost je tek ena izmed najbolj izpostavljenih rekreativnih aktivnosti glede števila poškodb. Zato je naš tekaški program sestavljen večplastno in je namenjen vsem tekačem in tistim, ki to nameravate še postati. Treningi se izvajajo v večji meri na prostem, vendar pa občasno kombiniramo zunanji trening s tekaško specifičnim dvoranskim treningom.

Ko se zunaj približuje lepo in toplo vreme, se počasi iz zimskega spanja prebujamo tudi tekači. Vsako leto se nas veliko odloči za tek, a mogoče ne vemo, kako začeti ali pa kar sami začnemo teči na svojo “roko”.

Je vaša tehnika teka optimalna? Poznate ustrezne korake, ki bodo vaš tek naredili bolj varen in brez bolečin? Naši tekaški treningi so usmerjeni v postopno pripravo vsakega tekača, zato je eden izmed dosežkov zagotovo tudi ta, da boste v teku uživali.

Različne študije kažejo, da se 19% do 79% tekačev poškoduje vsaj enkrat v letu.  Ob tem pa imajo 20% do 70% možnosti, da se bo ta poškodba ponovila. Večina teh poškodb je povezanih s slabo oziroma neustrezno tehniko teka, ki prekomerno obremnjuje področja telesa, ki za to niso primerna (kolena, ledveni del hrbtenice). Zato je tudi pri teku ključnega pomena zate najustreznejša tehnika. Slednjo se najlažje naučite z natančno določenimi treningi ter s specifičnimi tekaškimi vajami za treniranje posameznih faz tekaškega koraka. Poleg neustrezne tehnike, so pogost vzrok tekaških poškodb tudi omejitve mišično-sklepnega sistema. Zaradi pomanjkanja gibanja, pretiranega sedenja, prekomerne teže, nošenja ozkih čevljev z visoko peto itd. telo ni pripravljeno na povečane obremenitve, ki se dogajajo med tekom ob prav vsakem tekaškem koraku.

Za učinkovit, ekonomičen tek, brez bolečin je potrebno optimizirati tehniko teka, telesu pa istočasno zagotoviti primeren nivo gibljivosti in stabilnosti v potrebnih sklepih in mišičnih skupinah, da bo tekač v teku užival. Zato je naš tekaški program sestavljen večplastno in je namenjen vsem tekačem in tistim, ki to nameravate še postati.

Treningi se izvajajo v večji meri na prostem, vendar pa občasno kombiniramo zunanji trening s tekaško specifičnim dvoranskim treningom.

Program vsebuje:

 1. Uvodno delavnico o tehniki teka – Prvi del delavnice je teoretičen in je oblikovan tako, da prejmete informacije o osnovah učinkovite tehnike teka. Drugi del delavnice pa je povsem praktičen, saj je namenjen osnovnemu testiranju telesa, tako da dobimo informacije o začetnem stanju telesa posameznika.
 2. Uvodno testiranje telesa – testiramo gibljivost, stabilnost in moč s posebno izbranimi testi, ki so namenjeni specifično tekačem
 3. Program korektivnih vaj – na podlagi rezultatov testiranja prejmete individualiziran program korektivnih vaj za domači trening.
 4. Program vaj za ogrevanje pred tekom – vsak udeleženec programa dobi tudi kratek program vaj za ogrevanje, ki so namenjene pripravi telesa na tek.
 5. Skupinski tekaški trening zunaj 1x ali 2x/teden – Sistematično in postopno zasnovani treningi izboljševanja tehnike teka. V teh treningih ne bomo izvajali dolgih tekov. To lahko vsak stori sam doma, zato se bomo posvetili tistim aspektom teka, ki jih težko trenirate sami. Tekaški treningi bodo v glavnem usmerjeni v izboljšanje tehnike teka, boljše izkoriščanje elastičnih struktur pri teku, nekaj časa pa bomo posvetili tudi ustrezni .moči, gibljivosti in stabilnosti telesa.
 6. Video analiza teka – v programu bomo izvajali redne videlo analize teka, zato da dobite občutek o svoji tehniki teka in da vidite, kje potrebujete največ treninga. Analizo tehnike teka bomo opravili na začetku programa, po prvem mesecu programa in ob koncu programa.

Prvi razpisani termin v letu 2023 je sobota 15.4. (uvodna delavnica). Treningi 2x tedensko po 60 minut sledijo vsak ponedeljek in/ali četrtek ob 18.00 uri (8 tednov).

KOMU JE PROGRAM NAMENJEN?

 • vsem tekačem, ki želijo izboljšati svojo tehniko teka
 • vsem tekačem, ki želijo izboljšati rezultat
 • vsem tekačem, ki si želijo znebiti poškodb povezanih s tekom
 • vsem tekačem, ki želijo v skupinskem duhu pod budnim očesom usposobljenega trenerja uživati v tekaških treningih

ZA KOGA NI TA PROGRAM?

 • za vse, ki niso pripravljeni vložiti truda vsaj 1x tedensko za svojo tekaško pripravo
 • za vse, ki mislijo, da svoje pripravljenosti in tehnike ni mogoče izboljšati
 • za vse, ki ne marajo spodbude in motivacije skupinskega duha

DODATNE INFORMACIJE:

 • Skupinski tekaški treningi bodo ob pondeljkih in četrtkih ob 18.00 uri (60 minut) s pričetkom 17.4.2023 (uvodna delavnica 15.4.2023)
 • Za rezervacijo je potrebna prijava na spodnji prijavnici
 • Program je omejen na 6 ljudi, saj nam je pomembno, da se inštruktor lahko posveti vsakemu članu skupine.
  • 1 krat tedensko: 159,00 EUR in vključuje 8 obiskov po 60min, poleg treningov je v ceno vključena tudi uvodna delavnica, testiranje, video analize, program korektivnih vaj ter program vaj za ogrevanje pred tekom
  • 2 krat tedensko: 198,00 EUR in vključuje 8 obiskov po 60min, poleg treningov je v ceno vključena tudi uvodna delavnica, testiranje, video analize, program korektivnih vaj ter program vaj za ogrevanje pred tekom

Premikaj svoje meje z nami!