* ** Namesto, da bereš, me lahko tudi poslušaš. Klikni TUKAJ in uvodnik poslušaj na you tube kanalu.***

Ko smo pred kratkim analizirali kakšne e-novičke najrajši prebiraš, smo ugotovili, da krepko vodi mesečnik. Zato sem se odločila, da te v letošnji sezoni podprem na način, da moj uvodnik (ta je med vsemi prispevki vedno najdaljši) lahko ne le bereš, temveč tudi gledaš in poslušaš. Mogoče bom tako popestrila tvojo pot v službo, poslovno pot ali pa bom s tabo celo na sprehodu. Super, kajne?

V teh uvodnikih bom poskušala biti čim bolj jasna, ti približati moj pogled na izbrane tematike na zanimiv način ter te vzpodbuditi h korakom do še boljšega počutja. Če ti bo povedano všeč, bom vesela tvojega odziva, ki ga z mano lahko deliš v komentarju na you tube kanalu pod tem prispevkom ali pa mi napišeš povratno e-sporočilo.

Vesela sem, da te lahko zopet povabim v svojo družbo. Že 19.vadbena sezona je pred nama in s svojo ekipo se veselimo vseh naših druženj – v dvorani, spletu, wellnessu in drugih posebnih dogodkih. Tako je. Če bi mi kdo eno leto nazaj rekel, da se ti bom danes oglasila iz našega wellnessa, za katerega si želim, da bi postal prostor za obnovo, revitalizacijo in sprostitev, mu ne bi verjela niti besede. In prav ta pridobitev me je ponovno opomnila, da te življenje vedno pelje do izpolnitev in realizacij tvojih želja; če so le-te usklajene s teboj in če na poti skozi življenje, kljub izzivom uspeš izbirati sebe.

Ko sem razmišljala, s katerimi besedami naj te pravzaprav nagovorim ob začetku sezone, mi je ves čas v mislih odzvanjal stavek: “Vse je v tvojih rokah in nič ni nemogoče.” Močen stavek, ki te takoj iz vloge žrtve, ko so za tvoje slabo počutje odgovorni drugi, ko ti ne uspe doseči cilja zardi drugih, …, da v svojo lastno moč. Ne skrbi…nimam se za nekega motivacijskega guruja, ki živi v prepričanju, da si je potrebno le vsak dan 100x na glas prebrat stavek “vse je v mojih rokah…”, pa bo vse kar ok. Zagotovo pa mi je ta misel v najbolj ključnih obdobjih mojega življenja pomagala, da sem se naučila vsak dan znova IZBIRATI SEBE.

In to je najbolj pomembno ter ključno, če želiš živeti življenje, ki te bo izpolnilo in je usklajeno s tabo. Vsak dan znova in znova izbirati sebe – na vseh področjih življenja ter tudi takrat, ko je pred tabo kakšen izziv. In to potem tudi aktivno potrjevati z izbirami. Tvoji možgani namreč vedno sledijo tvojemu umu – bodisi se ti tega zavedaš ali pa ne. 

Torej, izbiraš sebe vsak dan?

Povabim te, da si ta trenutek odgovoriš na naslednja vprašanja:

 • Koliko ur nameniš spanju?
 • Se ponoči zbujaš in če se, kolikokrat se to zgodi?
 • Se zjutraj zbudiš spočit ali nenaspan?
 • Kako pogosto utrujenost čutiš čez dan?
 • Ti tvoja pozornost in koncentracija nihata, tvoje sposobnosti bistrega razmišljanja pa so na minimumu?
 • Se gibaš vsak dan?
 • Se hitro razburiš oziroma tvoje razpoloženje niha?
 • Se pogosto crkljaš s točno določeno hrano?
 • Kaj vidiš, ko se zazreš v ogledalo?
 • Se pogosto boriš s prehladom, slabim počutjem in brezvoljem?

Odgovori na ta vprašanja ti bodo pokazali kolikokrat v resnici izbereš sebe. Živiš življenje, ki te s svojimi navadami podpira, kar se kaže v tvojem zadovoljstvu ob pogledu v ogledalo in počutju, ali pa izbiraš navade, ki te ne podpirajo in s tem svojo moč daješ v roke drugim?

Gibanje je eno izmed najmočnejših orodij vračanja proti ravnovesju, zmanjšanja in odpravljanja bolečin, obladovanja stresa in vzpostavljanja novih navad. Če te odgovori na zgornja vprašanja ne zadovoljijo, potem te vabim, da postaneš aktiven član FITT+ skupnosti. 

Ob začetku letošnje vadbene sezone vsak, ki se odloči biti aktiven del moje, naše FITT skupnosti, prejme mojo zloženko s koristnimi navadami. V njej govorim o bistvenih področjih življenja, ki jih pogosto zaznamujejo navade, ki te ne podpirajo. Govorim o spočitih možganih, načelih varne vadbe, spanju,… V njej so tudi QR kode, ki te vodijo do čuječe meditacije za boljši spanec, treninga za moč, vadbene enote, ki te vodi v različna stanja možganskega valovanja, aktivnega odmora na delovnem mestu in drugih koristnih vsebin. Zagotovo je to darilo, ki bo tvojo gibalno prakso in odnos do telesa le še okrepilo.

Vabim te, da prebereš še ostale vsebine mesečnega novičnika, ki se tokrat dotikajo programov, ki se začenjajo v mesecu oktobru – od spletne šole FITT VIVA – kjer se začne skrb za telo, do delavnice FITT MULC, s katero nagovarjamo najstnike in njihove starše in še in še.

Se vidiva v dvorani, spletu ali našem FITT wellnessu, od koder se ti oglašam danes.

In ne pozabi: “Vse je v tvojih rokah in nič ni nemogoče.”

Savna ni le eden izmed načinov ogrevanja telesa. S svojimi blagodejnimi učinki na zdravje in počutje ne bi smela biti le občasen prostor, v katerem se sprostiš po napornem in stresnem dnevu in katerega obisk si privoščiš nekajkrat v hladni koledarski sezoni. Večina strokovnjakov je enotnega mnenja: savnanje bi moralo biti v hladnejših mesecih redno 1 do 3x tedensko. Zato tokratni Barbarin prispevek bolj podrobno govori o dobrodejnih učinkih savne na zdravje ter pravilnem savnanju, kjer pa se bolj ali manj osredotoča na uporabo finske savne. Celoten članek ti je na voljo tukaj.

Spletni program FITT+VIVA v letošnji sezoni praznuje 2.rojstni dan. Tudi v tem vadbenem letu te v spletnem programu čakajo zanimive in aktualne teme. Če je tvoj cilj v letošnjem letu doseči boljše počutje, shujšati, pridobiti boljšo koncentracijo in predvsem stopiti na pot globoke preobrazbe, ki te bo pripeljala do večje uravnoteženosti – potem ne zamudi vpisa. Z vstopom v spletni program so ti na voljo tudi vse pretekle vsebine. Vsako leto FITT VIVA postane bogatejša za več kot 70 (predvsem) gibalnih, a tudi teoretičnih prispevkov. Več si preberi TUKAJ. 

V današnjem hitrem in tehnološko naprednem svetu, kjer želimo takojšnje rezultate in kjer so vplivniki na družbenih omrežjih s pomočjo Photoshopa ustvarili iluzijo popolnosti, se pogosto osredotočamo samo na instant rešitve in hitre rezultate.

Z željo, da mladostnikov obsesija s takojšnjim zadovoljstvom ne odvrne od pravega cilja – da dosežejo zavidljiv izgled na funkcionalen način, ki ne bo rušil njihovega zdravja in jih podprl tudi na drugih področjih življenja, organiziramo 4-urno delavnico “Transformacija skozi fitnes”. Delavnico, ki jo bosta vodila Žiga Miščevič ter Jaka Blatnik, organiziramo 21.10.2023 v zaprtem fitnessu Hotela Marinšek. Toplo vabimo osnovnošolce in srednješolce. Delavnica predstavlja temelj zdravega in varnega fitness treniranja, zato jim bodo pridobljena in osvojena znanja pomagala, da v njihovem okolju lahko delujejo še boljše. Celoten opis delavnice je na voljo tukaj.

Jajca s svojo hranilno vrednostjo veljajo za popolno živilo. Eno jajce ima približno 6 gramov beljakovin, 10 gramov maščob in le gram ogljikovih hidratov, zato te bodo jajca zadovoljila, ne glede na tvoj stil prehranjevanja (HFLC, keto, ….). Visoka koncentracija beljakovin pomaga zadovoljiti apetit na način, kot ga druga živila skoraj ne zmorejo. Raziskave kažejo, da lahko prehrana, bogata z beljakovinami in maščobami, pomaga izboljšati izgubo teže in se boriti proti debelosti, saj deluje na hormone sitosti.

Tokrat smo zate zbrali malo neobičajen recept, v katerem smo jajca polnili z nadevom iz avokada. 

Potrebuješ:

 • 6 velikih trdo kuhanih jajc (12 porcij),
 • 1 velik zrel avokado,
 • 1žl limetinega soka ali limoninega soka,
 • 1 žl. drobno sesekljane rdeče čebule,
 • 2 žl drobno sesekljanega koriandra,
 • 1/4 čajne žličke morske soli,
 • 1/4 čajne žličke črnega popra ter
 • 1/4 čajne žličke dimljene paprike ali navadne paprike.

Postopek: 

 • Jajca prereži po dolžini, odstrani rumenjake.
 • V majhno skledo dodaš rumenjake, avokado, čebulo, limonin sok, koriander, sol in vse sestavine dobro premešaš.
 • Polovico beljakov položiš v veliko skledo.
 • Jajčne polovice napolniš z mešanico avokada in rumenjakov ter po želji okrasiš s ščepcem paprike.

In nato ….poješ:). Njami.

V eni porciji (1/2 jajca) zaužiješ približno 55 kalorij, ki vsebujejo 4 g maščob, 1g OH ter 1g vlaknin ter 3g beljakovin.