Po jutru se dan pozna. Kakor spodaj, tako zgoraj. Ura zamujena ne vrne se nobena. En dan poučuje drugega…..

Vrsto je pregovorov, ki tako ali drugače spominjajo ter opominjajo, po kakšnih načelih in prepričanjih bi bilo smotrno živeti. V resnici (vsaj tako menim jaz), pa na tej prometni poti, ki ji pravimo Življenje, potrebujemo vrsto izkušenj in doživetij, ki nas oblikujejo v osebo, kakršna smo TA trenutek. Na eni strani so potrebe, želje in cilji. Na drugi stresno življenje, preizkušnje in konstantno usklajevanje vseh obveznosti. Včasih je res težko poiskati pravo ravnovesje in ga seveda tudi obdržati. Se vprašaš zakaj? Ker je veliko lažje hraniti in dajati težo težkim, negativnim čutenjem, pri tem pa se niti ne zavedaš, kako te ta način počasi oddaljuje od svojega naravnega stanja in ritma. Namesto obilja in radosti začneš doživljati fizične in psihične težave. Ti je to poznano? Želiš izstopiti iz začaranega kroga?

Za povrnitev tvojega naravnega stanja, je potrebno vzpostaviti ravnotežje na vseh nivojih – fizičnem, čustvenem, mentalnem in energijskem (ter duhovnem). Kako? Odgovor se skriva v možganih. Glede na to, kaj počneš, misliš in čutiš, se ves čas dogaja preklapljanje med različnimi možganskimi valovanji. Beta možgansko valovanje je aktivno takrat, ko deluješ pod stresom, ko je tvoj srčni utrip povišan (torej tudi med fizično aktivnostjo), ko razmišljaš, se ne počutiš dobro in ko so tvoja čustva preveč intenzivna. Nasprotni pol predstavlja alfa možgansko delovanje. Slednje se aktivira vsakič, ko se sproščaš. Ko je v tebi prisotna umirjenost, ko greš na neintenziven sprehod v naravo, se raztezaž, izvajaš dihalne vaje, po našem treningu poslušaš izbrano zvočno terapijo, meditiraš, se ljubiš, objemaš, božaš,… Predlagam, da oceniš ali imaš čez dan dovolj aktivnosti, ki te v teh dveh možganskih delovanjih uravnotežajo. Veš, zakaj je to še pomembno? Takoj, ko tvoja dnevna pola možganskih valovanj nista usklajena, je težje doseči usklajenost med nočnima – to sta theta in delta možgansko delovanje.

Če so ti tvoje počutje in zdravje pomembni, če si ves čas v začaranem krogu utrujenosti, stresa in celo bolečin, potem ti priporočam, da svoj dnevni in nočni bioritem čim bolj uskladiš. Pri tem ti lahko pomagam. Priključi se mojemu spletnemu programu FITT+VIVA. V njem te vsak teden čaka spletni trening v živo, aktivni odmori na delovnem mestu in doma, za bolj uravnoteženo življenje pa tudi napotki in teme različnih področij. Tudi na socialnih omrežjih smo postali bolj aktivni. Z veseljem pa ti bodo nasvet v tej smeri dali tudi vsi moji inštruktorji. Ne pozabi. V tvojem naravnem stanju ni prostora za bolečino, slabo počutje, utrujenost, razdražljivost in podobno. Tvoje naravno stanje je stanje dobrega počutja, radosti, vitalnosti,…. Seveda se oglasijo bolečina, slabše počutje, stres,…. Ampak le kot hitra in kratkotrajna opozorila, da eno izmed tvojih področij obstoja potrebuje dodatno nego in pozornost.

 

Mesec november izkoriščamo za ozaveščanje. Skrb za telo je pomembna. Tvoje počutje in zdravje pa sta tvoja odgovornost in zanju lahko največ storiš sam. Z rednim in zdravim načinom prehranjevanja, zadostno količino spanca, negovanjem svojih odnosov ter zavestno izbiro fizične aktivnosti. Veš, zakaj te vsakič, ko prideš k nam na trening ali kakšen drug tretman, vprašamo kako se počutiš? Znotraj posameznega dne se tvoja čustvena slika spremeni vsaj 20-30x. Tolikokrat zamenjaš svoje razpoloženje. Največkrat se tega niti ne zavedaš, dokler te nekdo ne vpraša po počutju in pri tem zavrne generično pojasnilo “dobro sem” ali pa “v redu sem” :).  Pri načrtovanju treningov so nam seveda bistvene tvoje sposobnosti, želje in cilji. Ampak enako pomembno je tvoje počutje, ki je bilo na dan treninga najbolj prisotno. V mesecu novembru ti želimo še bolj natančno pojasniti, zakaj je tvoje počutje takšno, kakršno je. In seveda ponuditi tudi učinkovite rešitve za izboljšanje, če je to potrebno.  V naši novemberski ponudi zagotovo najdeš nekaj, s čimer svojo gibalno prakso še poglobiš in izboljšaš.

Če veliko sediš in imaš stresno delo ter pomanjkanje časa, potem se nam priključi na spletnih 15 minutnih aktivnih odmorih (poleg spletnih aktivnih odmorov prejmeš ekskluzivni dostop tudi od ostalih spletnih vsebin). V živo se srečamo vsak ponedeljek, sredo in četrtek ob 11.15 uri, posnetki pa so ti na voljo dlje časa.

Si ves čas v krogu bolečin in slabega počutja? Potem te še zadnjič vabimo, da se pridružiš 4-urni delavnici Holistični pristop skozi oči zobozdravnice. Rdeča nit delavnice, ki jo bosta vodili zobozdravnica Irma Škoro ter naša Barbara Tavčar, bo vzročno-posledična veriga povezanosti vseh sistemov v telesu, ogromno število testov pa ti bo dalo poglobljen vpogled v vzroke tvojega trenutnega stanja.

Pričeli smo tudi z nedeljskim programom. FITT+ove nedelje s KONCEPTOM so tematsko obarvane nedelje. Oglej si kaj te čaka v mesecu novembru.

Vse, kar vibrira ustvarja zvok. Ne glede na to ali ga mi slišimo ali ne. Zvočna terapija temelji na frekvencah in ritmu, zvok pa je le posledica tega ritma. Res je, da frekvenca določa višino, ne pa tudi lastnosti zvoka. To pomeni, da ni bistvene razlike ali željeno frekvenco proizvede zvok klavirja, kitare, flavte ali zvočne vilice, ki jih uporabljamo v zvočni terapiji – učinek bo vedno enak.

Pri uporabi zvoka za namene terapije in izboljšanja določenega stanja, so pomembne druge lastnosti zvoka. Vsak del telesa, tudi najmanjši, vsak mentalni, čustveni in duhovni proces nosi svojo energijsko-vibracijsko vrednost. Fizično telo ima najbolj gosto energijsko vrednost in se zato bolj odziva na počasnejše frekvence (globoke zvoke). Umski in duhovni procesi pa ima bolj “redko” , a kompleksnejšo energijsko strukturo. Slednji zato resonirajo s hitrejšimi in višjimi toni.

Tu se tudi skriva odgovor na vprašanje, zakaj se zvočna terapija uvršča med zelo učinkovite? Rezultati raziskav in praktičnih izkušenj so pripeljali do tako imenovanega zemljevida človeškega telesa in uma. Za čisto vsako kost, mišico, organ ter žlezo, kot tudi za vsak občutek, stanje in proces, obstaja resonatna frekvenca. V trenutkih, ko na primer zdrav organ “pade” iz svojega ritma, se bo sprememba slišala na zvoku inštrumenta, ki ga uporablja terapevt. Zvok lahko postane bolj glasen ali tih, zadušen ali piskajoč, krajši ali daljši. Vse te spremembe služijo terapevtu kot diagnostično orodje, pa tudi kot pomoč pri spremljanju terapevtskega procesa. Vsi zvočni inštrumetni imajo močen terapijski učinek ter na različne načine doprinesejo človekovemu zdravju. V našem centru zvočne terapije primarno izvajamo z zvočnimi vilicami. Slednje imajo zelo jasno izraženo osnovno frekvenco, kar pomeni, da lahko zelo precizno in jasno vpliva na določeno problematiko. Ko zvočno vilico približamo ušesu, se živčni sistem uskladi z višino tona, slednje pa vpliva na  preoblikovanje našega uma, telesa in duha.

Terapije z zvočnimi vilicami priporočamo ob različnih stanjih utrujenosti, za zmanjševanje in obvladovanje stresa, za regeneracijo po daljših naporih, za preventivni učinek ter tudi kot učinkovito podporo pri zdravljenju resnejših obolenj. Vse zainteresirane vabimo, da se na dogovor za termin obrnete direktno na Barbaro, ki tovrstne terapije tudi izvaja, na barbara@fittplus.si

 

 

Zadnjič smo se na novoletnem druženju srečali v letu 2018. Naj program zaenkrat še ostane skrivnost, se pa neskončno veselimo, da vas bomo po nekaj razburkanih zadnjih letih ter lanskoletni selitvi v nove prostore, povabili na novoletno druženje, se z vami poveselili, vas objeli in nazdravili letu, ki prihaja.  Zanimiv in sproščen dogodek vam pripravljamo. Seveda vas bomo o podrobnostih še informirali. Spremljajte naša socialna omrežja, kjer najbolj tekoče aktivnosti lahko spremljate v story objavah, seveda pa vas bomo o vsem obvestili tudi preko e-pošte. Zaenkrat si le na koledarčku označite petek, 2.12.2022. Na srečanje, ki se bo pričelo ob 19.00 uri (ujeti morate sam začetek) boste vabljeni vsi naši člani, lepo vabljeni pa tudi vaši prijatelji in domači.

V zdravem kotičku tokrat govorimo o ZELJU. V enem članku nas je pritegnil naslov: “Uživanje zelja vam bo spremenilo življenje.” in ker je te vrtnine ta trenutek na pretek, smo se odločili, da spregovorimo o nekaterih njegovih dobrih učinkih. Številne raziskave so pokazale, da zelje ščiti naše zdravje. Je kakovosten vir vitaminov, rudnin, prehranskih vlaknin in drugih koristnih snovi. Hranilna vrednost 100 gramov surovega zelja je le 26 kilokalorij, vsebuje veliko vitaminov skupine B, beta karotena (380 mikrogramov), kalcija (52 miligramov), folne kisline (75 mikrogramov), kalija (270 miligramov), vitamina C (50 miligramov) in vitamina E (0,2 miligrama). Razen tega je zelje bogato z glukozinolati (žveplove spojine). Ko se pri zelju pretrgajo celične stene zaradi sekljanja ali žvečenja, se tvorijo spojine, imenovane izotiocianati in indoli, ki naj bi zavirale nastanek raka.

Raziskave tudi potrujejo, da ljudje, ki pogosto jedo zelje, redkeje zbolevajo za rakom želodca, črevesa, pljuč in kože. Pri ljudeh z visoko ravnijo antioksidantov, dobljenih iz hrane, se redkeje pojavijo tudi koronarna bolezen srca, možganska kap in siva mrena. Presni zeljni sok je tradicionalno zdravilo proti čiru, presno kislo zelje pa vsebuje mikroorganizme, koristne za črevesno floro, in vitamin C.

Seveda ga lahko uporabljate tudi za obloge. Obloge z zeljnimi listi (dobro oprani in neoporečni) priporočajo pri astmi, herpesu, bolečini pri išiasu, pri oteklinah. Obkladki pa bodo prav tako pomagali razbremeniti jetra, saj nase vežejo toksične snovi.

Za vse, ki obožujete solate, pa smo pripravili recept zeljne solate:

Potrebujete (za približno dve porciji)

  • 240 g drobno narezanega zelja
  • 150 g grobo naribanega korenja
  • rdeče jabolko, narezano na kocke
  • 40 g rozin

Vse narezane sestavine zmešajte in prelijte s svežo pripravljeno polivko iz:

  • žlice nerafiniranega sončničnega olja, konopljinega ali olivnega olja
  • 150 ml jogurta
  • soka manjše limone
  • žličke polnozrnate gorčice in žličke medu ter
  • sveže mletega črnega popra in morske soli

Pa dober tek!