Starogrški filozof Heraklit je že leta 500 pr.n.št. izjavil, da noben človek ne stopi dvakrat v isto reko, ker reka ni ista, pa tudi človek ne.

Če razumemo, da smo ves čas v spreminjanju, potem lahko razumemo tudi zgornjo trditev. V približno sedmih letih se zamenja večina celic fizičnega telesa. Zakaj pravim večina? Vsak tip celic ima svojo življenjsko dobo, v omenjenem časovnem obdobju pa se jih zamenja nekje med 50 do 75 trilijonov. Tudi ko telo umre, ne odmrejo vse celice naenkrat, temveč ta proces lahko traja ure ali celo dneve (na podlagi tega lahko forenziki ugotovijo čas smrti).

Ste kdaj po dolgem času srečali osebo (mogoče ste med njimi tudi vi sami) in ste bili presenečeni nad tem, kako izgleda? Ni vas presenetil le njen drugačen izgled, temveč tudi njena osebnost, način kako deluje ter razmišlja? Ljudje nismo le fizična bitja s fizičnim telesom. Imamo tudi čustveno, mentalno, eterično, astralno,…telo. Če se spreminja naše fizično telo, se spreminjajo tudi ostala, saj delujejo v neprestani soodvisnosti. Torej se spreminjamo v fizičnem, psihološkem in duhovnem smislu.

Tovrstne večje spremembe je zmožna le oseba, ki se odloči napredovati, nenehno razvijati in rasti. Pri tem so nam lahko vzor majhni otroci, vsi vedoželjni in navdušeni nad vsako izkušnjo, ki jim stopi na pot. Njihovo bistvo je absorbiranje različnih informacij. Vse jih zanima. Večina nas odraslih je pri tem precej drugačnih. Kot sem zapisala v eni izmed zadnjih objav na socialnih omrežjih: »ne bodimo pasivni – za naše zdravje gre«, bi lahko v tem kontekstu nadaljevala. Ni le zdravje tisto, ki je vprašljivo, ko v  tej pasivnosti zanemarjamo svojo rast in napredek, temveč sebe oropamo čudovitih (pre)izkušenj, ki nas na koncu bogatijo in prispevajo k naši spremembi na bolje.

Vzpodbujam vas, da skupaj gledamo telo kot reko, kjer je življenjska energija voda. Izključno svoje odločite, s katerimi telesu odvzemamo ali dajemo, pripomorejo k temu, da je te vode dovolj ali pa premalo. Vabim vas, da kretnjo, sinhrono z dihanjem in podprto s čuječim dojemanjem telesa, resnično vidite kot močno orodje, ki vas vodi k neprestani rasti in razvoju. Le tako bo vaše telo vitalno, zdravo in sijoče in bo z vsemi sistemi delovalo kot dobro usklajen orkester.

Uživajte v poletju:)

fitt

Poletje je v polnem zagonu. Ne pozabite, da je tudi poleti smotrno telesu nuditi kakovostno gibanje, ki ga bo v tej vročini podprlo. Naše vadbe so v poletnem času manj intenzivne, izvajamo pa jih na naši standardni lokaciji (če je potrebno tudi s klimo na maxJ) ter na Bledu (Camping Bled, Zaka). Nekateri ste nas na poletni destinaciji že obiskali in uživali v SUP treningu ob polni luni, individualnem treningu v vodi in na zvočni masaži ter skupinskih treningih. Poglejte, kaj vam prinaša POLETJE NA BLEDU v mesecu juliju.

Njene težave so bile resne. V najhujši fazi je potrebovala pomoč pri vsakodnevnih opravilih, saj je bila amplituda v ramenskem sklepu zaradi njenega stanja in bolečin praktično nična.

Tatjana se je pred dobrima dvema letoma obrnila k Barbari po pomoč pri njenem stanju z zamrznjeno ramo (frozzen shoulder). Pri napovedi je bila Barbara zelo optimistična, saj si je zadala cilj, da poskuša v 6 mesecih doseči maksimalen učinek – to je vzpostaviti »operativno« stanje rame in roke. Torej je bil njun prvi cilj roko pripraviti do takšnega stanja, da vsakodnevna in službena opravila ne bodo več tako problematična. Neverjetna Tatjanina disciplina (individualnih treningov ni izpuščala niti na dopustu), želja po izboljšanju, zaupanje v naše znanje in sposobnosti, popolno prepuščanje in sprejemanje situacije, je obrodilo sadove že po dveh mesecih.

Tatjana nam je bila vsem skupaj neverjetna motivacija. Dokazala je, da je napredek neizogiben, če le vanj vložimo svoj čas in trud. In ona ga je zagotovo 100%.

Pri vsem tem pa ostaja za svoj dosežek zelo hvaležna in na koncu doda le: » Res je, z mojo vztrajnostjo in tvojim znanjem ter predvsem empatijo do vadečega nama je že uspelo premagati en izziv, zato ne dvomim, da bova tudi tokrat uspeli (op. Tatjana ta trenutek uspešno sanira stanje zloma komolca druge roke). Ko ga premagava pa se že veselim tvojih novih idej kako lahko predvsem sebi dokažem, kaj vse zmorem. Super si.«

Zdravljenje z zvokom je vrsta terapije, ki združuje različne zdravilne zvoke, glasbo in posebne inštrumente, med katere sodijo na primer zvočne posode, gongi, zvočne vilice, …. pa tudi naš glas. Namen zvočnih terapij je izboljšanje našega več-dimenzionalnega počutja z ustvarjanjem čudovite izkušnje, kjer se prebudijo vse plasti svetlobnega energijskega polja (naše telo, um, duša in duh) in to na povsem nežen in ljubeč način. Velikokrat opozarjamo, kako pomembno je poznati metode in načine sprožanja sprostitvenega odziva, za katerega je odgovorno parasimpatično živčevje. Integralno zdravljenje z zvokom je pri sprožanju tovrstnega odziva, ki se zoperstavlja številnim simptomom, ki jih povzroča kronični stres, zelo učinkovit. Istočasno pa pomaga uravnovesiti naše celotno bitje.

Če bi raziskovali ozadje zvočnega zdravljenja, potem bi nas prvi zapisi pripeljali zelo daleč v zgodovino, več kot 40.000 let v preteklost. Pravzaprav se je v določenem obdobju razvoja z zvokom spoznala vsaka kultura na Zemlji. In kako deluje zvok? Zvočne vibracije, ki jih proizvajajo zvočni zdravilni inštrumenti, prodrejo zelo globoko v tkiva ter izboljšajo prekrvavitev, metabolizem in uravnavajo mišično napetost. Zelo močno so spodbujeni mehanizmi regeneracije in odpravljanja kakršne koli napake v delovanju celice, zato je zdravljenje z zvokom hkrati aktivirajoče in sproščujoče.

Integralno zvočno zdravljenje se uporablja za lajšanje simptomov, povzročenih z različnimi stanji, vključujoč anksioznost, PTSM, demenco, rak, vedenjske in psihične motnje in še veliko več. Pomaga pri zmanjševanju stresa, uravnavanju krvnega tlaka, ravni holesterola in tveganja za bolezni srca, istočasno pa izboljšuje kakovost spanja in splošno dobro počutje. In če bi mi izbrali najpomembnejšo prednost zvočnega zdravljenja? Potem bi na prvem mestu zagotovo omenili globoko sprostitev, ki ji sledi energičen učinek globoke masaže tkiv, povzročene z zvočnimi vibracijami, ki odpirajo, čistijo in uravnovešajo čakre, medtem ko sproščajo zataknjeno energijo. Nenazadnje zvočna terapija podpira naše fizično, duševno, čustveno in duhovno dobro počutje, zaradi česar se počutimo uravnoteženi in osveženi.

Vabljeni na čudovito zvočno izkušnjo, v kateri vas bo vodila zvočna terapevtka (s 1.stopnjo certificirana pri Sound Healing Academy, Velika Britanija) Barbara Tavčar. Za dogovor pokličite na 040 784 131 ali pišite direktno na barbara@fittplus.si

 

Ste vedeli, da naj bi bila lubenica »stara« že več kot 4000 let? Poleti se težko upremo temu sladkemu in sočnemu sadežu, ki je po vrhu vsega zelo bogat z antioksidanti in vitamini A ter C.

Za vas smo zbrali nekaj pozitivnih učinkov lubenice:

  • Je polna hranil in koristnih sestavin (polg A in C vitamina, vsebuje tudi kalij in magnezij ter ima zelo nizko kalorično vrednost. Za približno 152g lubenice boste odšteli le 46kcal. Ste vedeli, da vam pomaga izboljšati telesno formo? K slednjemu pripomore aminokislina citrulin, ki pomaga graditi beljakovine in mišice naštega telesa.
  • Pomaga pri hidraciji (vsebuje 92% vode), kar je pomembno pri vzdrževanju telesne temperature in normalnem delovanju organov, prenašanju hranil do celic in seveda drugih pomembnih funkcij
  • Pripomore k zmanjšanju vnetij in oksidativnega stresa. Vnetje je vodilni proces pri večini kroničnih bolezni. Z odlično kombinacijo antioksidantov, likopena in vitamina C, lubenica lahko pripomore k zmanjšanju vnetij in oskdidativni poškodbi celic.
  • Likopen je tudi zelo pomemben del antioksidacijske obrambne mreže v koži, v kombinaciji z drugimi hranili pa lahko poveča zaščitni faktor kože.

Ste že poizkusili napitek iz lubenice? Obstaja kar nekaj različnih, mi smo izbrali recept Alje Dimic, prehranske terapevtke, pri čemer vam še svetujemo, da kupite čim bolj zrelo (takšna ima več likopena) ter da jo čim manj časa shranjujte v hladilniku, saj s skladiščenjem likopen propada.

Recept za napitek:

Lubenico narežite na koščke in jih postavite v zamrzovalnik. Zmrznjene lubenične kocke prestavite v mešalnik, dodajte polovico čajne žličke glukomanana v prahu (za kremast učinek), dodajte listke mete in sok limone. Zmiksajte in uživajte. Ter obvezno sporočite ali ste v napitku uživali:).

(p.s. lahko pripravite tudi brez glukomanana)