Vsem je rek “edina stalnica v življenju je sprememba” dobro poznan. Sicer male, komaj opazne spremembe doživljamo vsak dan in se jim bolj ali manj uspešno prilagajamo. A včasih nas življenje porine v nepričakovano smer. Pa je res nepričakovana? In kaj se zgodi, ko si ta korak v nepoznano dovolimo?

Ta novičnik je zame poseben in v podobnem formatu ga lahko od sedaj pričakujete v začetku vsakega meseca. Z novo podobo novičnika, osveženimi in poglobljenimi vsebinami, postavljam nov mejnik.  Za mano in celotno ekipo je precej nestanovitno, nepredvidljivo in lahko rečem, težko leto. Nekateri ga imenujejo Covid leto, jaz pa le še “leto sprememb”.  Na vse te izzive, ki smo jih bili deležni, danes gledam drugače. Nikoli namreč ne vemo natančno, kaj bo tisto ali kdo bo tisti, ki nas bo potisnil ven iz sveta poznanega in varnega. Nekaj pa zagotovo velja – sprememba poti našega življenja se zgodi takrat, ko si to dovolimo, ko upamo stopiti skozi nova vrata.

Moja želja je zorela kar nekaj časa. Ves čas sem pred sabo videla vrata in jih opazovala z veliko mero spoštovanja, a tudi zadržanosti in radovednosti. Po 17 letih PBS centra športne odličnosti je dozorel čas za korenito spremembo.  Zato vas danes vabim, da se pridružite isti ekipi, ki svoje strokovno znanje in bogate izkušnje v centru, ki sem ga poimenovala FITT+ holistični pristopi h gibanju, še vedno deli s srcem in prizadevnostjo. Skrbno izbrano ime je plod moje rasti, pogleda na telo in želje povezati podobnomisleče. Vsak je individum, oblikovan s svojevrstnimi izkušnjami Življenja, ki se odražajo v razmišljanju, počutju, telesni drži, načinu hoje in gibanju, odzivu in prilagajanju na različne stresorje. Z našimi programi vam želim pokazati, da je načrtovano, ustrezno dozirano in individualno prilagojeno gibanje lahko zdravilo za vrsto težav, ki se dotikajo fizičnega, čustvenega, mentalnega in nenazadnje tudi duhovnega (energijskega) telesa naše celotne biti.

Tudi vas vzpodbujam, da pogumno vstopite skozi ta nova vrata. Da prestopite in si dovolite novih priložnosti in izkušenj, ki vas bodo obogatile z novimi gibalnimi izkušnjami in poglobljenim razumevanjem vašega telesa. Za začetek si lahko ogledate vsebine na spletni strani www.fittplus.si ter izkoristite možnost predsezonskega vpisa ali pa nas le spremljate na naših socialnih omrežjih (povezave spodaj). Vaša podpora nam pomeni ogromno.

Veselim se vaše družbe!

Optimalno zdravje sovpada s trenutkom, ko celotno telo harmonično vibrira. Vsak aspekt naše biti, vključujoč fizičnega, mentalnega, čustvenega in spiritualnega, resonira v določenem frekvenčnem obsegu. Če se le ena od teh vibracij poruši, se v telesu pojavi neuravnoteženi zvočni vzorec, ki vpliva na enega ali več nivojev organizma. Zato je pomembno razumevanje ključnih načinov, ki jih pri zvočni terapiji uporabljamo, a o tem naslednjič. Kaj o zdravilnem oziroma terapijskem zvoku pravi znanost? Vsak atom, molekula, celica, žleza ali organ v našem telesu ima svojo lastno frekvenco. Ko se zaradi zunanjih ali notranjih dejavnikov (npr. genskih, kemičnih, čustvenih, fizičnih ali mentalnih) določena frekvenca poruši, se poruši naravno sozvočje organizma. Slednje se s časoma pokaže kot bodisi slabše počutje, nihanje razpoloženja, bolečina, bolezen,…. Raziskave kažejo, da se spremembe frekvenčnega stanja kažejo tako v avtonomnem, kot tudi imunskem ter žleznem sistemu. V zadnjih nekaj desetletjih je znanost dokazala, da je človek uglašen z magnetnim poljem Zemlje, ki oscilira v povprečju 7,8 Hz po Shumannovi lestvici. Slednja odgovarja stanju možganskega valovanja, kjer smo najbolj sproščeni, umirjeni in kreativni. Tu se je potrebno zavedati, kakšen vpliv ima človeštvo s svojimi fizičnimi, mentalnimi in čustvenimi “dejanji” na sam planet in s tem tudi na njegovo rušenje naravne frekvence. Zakon akcije-reaksije bi nas tukaj moral še kako skrbeti, saj spremenjena frekvenca Zemlje in njenega magnetnega polja še kako vpliva tudi na nas. Japonski znanstvenik, Dr. Kyoichi Nakagawa, je preučeval vpliv šibkega magnetnega polja na človekovo (ne)zdravje. Njegova raziskava je pokazala, da ima človek prirojeno odvisnost od magnetnega polja Zemlje. Ko se ta frekvenčna soodvisnost poruši, lahko vzpodbudi bolezenska stanja. V letu 1950 je prav tako preučeval, zakaj se ljudje, ki živijo ali delajo v stavbah, ki so konstrukcijsko pretežno iz železa in jekla,  spopadajo s stanji kronične utrujenosti, nespečnosti, letargij in splošnimi stanji šibkosti. Zaključil je, da ta bolezenska stanja vzpodbuja šibkejša pretočnost zemeljskega magnetnega polja, vzrokovana z visoko vsebnostjo jekla in železa v stavbah. Omenjeni simptomi so bili kasneje prepoznani kot “sindrom pomanjkanja magnetičnega polja” (angleško magnetic field deficiency syndrome – MFDS). Torej mora posameznik stremeti k naravni uglašenosti z magnetnim poljem Zemlje.

Zanimivo je tudi zaključek NASE, ki je preučevala svoje astronavte, katerim je bila diagnosticirana tako imenovana “vesoljska slabost”, povzročena z daljšo odsotnostjo zemljinega magnetičnega polja. Da bi vzdrževali optimalno zdravje astronavtov, so frekvenco 7,8 Hz  s pomočjo generatorjev magnetnega polja simulirali znotraj vesoljskega plovila, kar se je izkazalo za izjemno uspešno.

Iz zgoraj omenjenega lahko zaključimo, da je magnetno (oziroma vibracijsko) polje Zemlje za zdravje enako pomembno, kot sončna svetloba, zato je v današanjem času to vejo medicine pomembno vključevati v aktivnosti, ki pripomorejo k izboljševanju ali vzdrževanju posameznikovega zdravja.

Tudi v našem centru vas vabimo, da se poslužite terapij z zvočnimi vilicami, s katerimi uspešno uravnotežate vse aspekte svojega organizma ter pripomorete k uspešni preventivi ali lajšanju ter odpravljanju različnih tegob sodobnega časa. Terapije izvaja Barbara Tavčar, certificirana terapevtka (Sound Healing Academy, Velika Britanija). Za dodatne informacije ali določitev termina izpolnite obrazec na tej spletni strani.

V zadnjem letu, dveh so bili tudi mladi deležni precejšnjih omejitev in prilagajanj. Marsikoga je to pahnilo v slabše psihično stanje, a temu sledi tudi slabša fizična zmogljivost (in obratno). Pomembno je, da si za njih vzamemo čas, jim prisluhnemo, saj v našo izčrpanost in ujetost v ustaljane okvire vsakdanjika, prinašajo svež veter. Tako, kot mi potrebujemo njihove ideje, zagnanost, smeh, idealizem, sproščenost in lahkotnost, tako oni potrebujejo našo podporo in pomoč pri vzdrževanju optimalnega psihofizičnega stanja.

Približuje se novo šolsko leto, za mnoge obdobje, ko večino časa presedijo za domačimi ter šolskimi klopmi, prosti čas se zmanjša, za piko na i, se večina tega časa na žalost usmeri v preživljanje in komunikacijo preko socialnih omrežij. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali, da bo vaš otrok ali mladostnik lažje vzdrževal optimalno počutje tudi takrat, ko se bodo obremenitve zanj povečale:

  • Poskrbite za zadostno količino kakovostnega spanca

Vsaj 30 minut pred odhodom v posteljo (ne glede na starost otroka) naj se izključijo mobilne naprave ter prostor zatemni. Koristi svetloba, ki sveti od spodaj navzgor. Pred odhodom v posteljo priporočamo toplejši tuš, ki bo trenutno organizem segrel, a že v naslednjem trenutku, bodo aktivirani naravni mehanizem za ohlajanje telesa. Slednji so potrebni za čim bolj kakovosten spanec. Tovrsten večerni ritual bo pripomogel, da bo vaš otrok čim hitreje po naravni poti začutil utrujenost ter pripravil telo na umiritev in spanec. Če je le možno, naj otroka zjutraj zbudi naravna svetloba.

  • Optimalna prehrana in zadostna količina vode
  • Spoznajte ga s koristnimi praktičnimi nasveti, ki bodo vsaj malenkostno pomagali telesu pri vzdrževanju optimalne telesne drže in s tem pri uravnoteženem delovanju sil. Omenjamo jih le nekaj: čim bolj vzravnana hoja s pogledom naravnost naprej (in ne v mobilnik), nošenje nahrbtnika na obeh ramah, enakomerno sedenje na obeh sednicah ter z obema stopaloma na tleh (naj nima prekrižanih nog), ob umivanju rok naj si z mokrimi rokami vedno osveži tudi obraz in lasišče
  • Seveda je fizična aktivnost pomembna, pametno jo izberite. A kljub vsemu vsakodnevno nekaj pozornosti usmerite v otrokovo dihanje. Če opazite, da diha prsno (to dihanje boste prepoznali po dviganju prsnega koša in ram) in plitko ter hitro, potem ga ustrezno popravite. Tovrstno dihanje dolgoročno vodi v utrujenost, bolečine v ramah, križu in slabo telesno držo. Naj otrok nekaj minut dnevno nameni umirjenemu trebušnemu dihanju – lahko je to njegov ritual sproščanja.
  • Bodite dober vzor

Ne pozabite, otroci nas pogosto ne poslušajo, a nas ves čas zelo dobro opazujejo in posnemajo.

Kaj je Boruta prepričalo, da že 12 let redno dvakrat tedensko trenira v našem centru kljub temu, da mu vsakič vožnja v eno stran vzame približno 30 minut ali več? V prijetnem pogovoru, ki smo ga za vas kar posneli, Borut tudi pojasni kako mu redna vadba pomaga pri boljši koncentraciji na delu ter drugih fizičnih aktivnostih in usklajevanju vseh vsakodnevnih obveznosti.

Posnetek je na voljo TUKAJ.

Vsak mesec bomo v redni rubriki ZAKLADNICA ZDRAVJA pripravili nasvet, vezan na zdravo prehrano ali nego telesa. Prvič nekaj informacijj in zanimivosti o cinku.

Cink je mineral, pomemben za delovanje imunskega sistema in metabolizma. Pomaga pri celjenju ran in sodeluje pri občutku za okus in vonj (Mayo Clinc, 2020). Raziskave kažejo, da je potreben tudi za tvorbo DNK in delitev celic, prav tako podpira tudi normalno rast in razvoj med nosečnostjo, otroštvom in mladostništvom (NIH, 2020).

Cink usmerja in nadzoruje učinkovit potek dogajanj v telesu ter stanje encimskega sistema in celic. Nepogrešljiv je pri tvorbi beljakovin ter nadzoruje krčilno sposobnost mišic. Sodeluje pri tvorbi inzulina in je sestavni del številnih življenjsko pomembnih encimov (mdr. sntioksidant SOD – superoksidna dismutaza). Pomemben je za stabilnost krvi (vzdržuje ustrezno koncentracijo vitamina E v krvi) in v telesu zagotavlja acido-bazalno ravnovesje. Odgovoren je za normalizacijo prostate in igra pomembno vlogo pri razvoju vseh reproduktivnih organov. Pomemben je tudi za delovanje možganov in pri zdravljenju shizofrenije.

Kako je cinkom v živilih? Veliko živil vsebuje cink. Z raznoliko prehrano ga telo običajno dobi dovolj. Zdaleč največ cinka vsebujejo ostrige. Vendar pa zaradi splošne rabe večino cinka v človekovi dieti zagotovijo živila, kot je perutnina, rdeče meso (NIH, 2020) in obogatene žitarice (Mayo Clinc, 2020). Druga s cinkom bogata živila so fižol, oreški, morska hrana (rakovice in jastogi), polnozrnati izdelki, obogatene žitarice za zajtrk in mlečni izdelki (NIH, 2020). Moramo pa tukaj poudariti, da do njegovega deficita velikokrat pride tudi zato, ker je hrana rastla na tleh s premalo hranili.

Ste vedeli, da zvok slišimo po dveh poteh? Nam manj znani način je prenos zvoka po kosteh. Ko govorimo, vibriranje naših glasilk vzbudi ustrezno vibriranje kosti v naši lobanji in tako stimulira polža. Drugi, “klasični” je prenos po zraku. Tu zvok pripotuje do našega ušesnega kanala in zavibrira bobnič. Te vibracije se prenesejo na senzorični organ, imenovan polž. A ne direktno, temveč preko treh drobnih koščic: kladivca, nakovalca in stremencaStremenska mišica je najmanjša mišica v človeškega telesu, ki stabilizira prav tako najmanjšo kost – koščico, imenovano stremence. V dolžino meri 4-5mm, v širino pa le 1-2 mm. Njena naloga je preprečevati prevelike tresljaje kosti in s tem uravnava amplitudo zvočnega valovanja, ki se prenaša preko slušnih koščic iz zunanjosti v notranje uho. Tako tudi ščiti notranje uho pred preglasnimi zvoki, katere predstavljajo v glavnem lastni glasovi človeka.

Stremence ima zelo pomembno vlogo prav pri prenosu zvoka po kosteh. Prenos zvoka po kosteh se tehnološko uporablja pri sodobnih slušnih pripomočkih, pomembnejšo vlogo pa dobiva tudi pri novih elektronskih napravah. Googlova večpredstavnostna očala Glass, denimo, izkoriščajo prav prenos zvoka po kosteh, zato ušesni čepki niso potrebni. In ker ima stremence zelo pomembno vlogo prav pri prenosu zvoka po kosteh in sicer preko obračastega ligamenta, ki deluje kot nekakšno miniaturno tesnilo. Dokler je ta ligament mehak in proženj, je delovanje stremenca brezhibno.

In še ena zanimivost? Ste vedeli, da smo sesalci edina bitja na zemlji s tremi ušesnimi koščicami? Morda te tri koščice služijo zadušitvi zvokov, ki se prenašajo po kosteh lobanje. Če teh “dušilcev” ne bi imeli oziroma bi bili okvarjeni, bi lahko slišali bitje lastnega srca, premikanje zrkel v očesnih jamicah in podobno. To utegne biti zelo nevarno za vse sesalce. Ob tako ojačanem prenosu zvoka po kosteh namreč preslišimo številne druge zvoke iz okolja in lahko se nam zgodi, da pravočasno ne opazimo nevarnosti ali pa postanemo sami sebi nevarni. Če povemo v jeziku plenilcev: pravočasno ne opazimo plena bodisi plenilca. Zato lahko ostanemo brez kosila, ali pa smo sami komu drugemu za kosilo:))

Torej lahko zaključimo, da je skrb za dobro zdravje ušesa in sluha pomembno.


OGLEJ SI PRETEKLE MESEČNE NOVIČNIKE