Vsi se kdaj znajdemo v položaju, ko pozabimo nase. Toliko “pomembnejših” stvari, ljudi, ki nas potrebujejo in vlog, ki jih moramo vsak dan živeti, da enostavno ne ostane dovolj časa v dnevu, da bi negovali še sebe. No, običajno to pozabimo že zjutraj, ko se pogledamo v ogledalo. Se tudi vam zgodi, da v njem najprej opazite svoje napake, namesto da bi opazili svojo lepoto, sproščenost in sijaj? In še nekaj vas vprašam. Se kdaj zjutraj ob pogledu v ogledalu iskreno vprašate “kako ste ter kako se počutite?” Si vzamete trenutek in ozavestite, kako se počutite v svojem telesu? Ogromno psiholoških raziskav v zadnjih 30., 40. letih je pokazalo, da še posebno obrazna mimika vpliva na doživljanje različnih čustev in ne le obratno. Se pravi, da s pomočjo obrazne mimike lahko pomagate vzpodbuditi tudi določeno čustvo. Zanimiva raziskava je bila izvedena tudi na tekačih, kjer so ugotovili, da je bil pri tekačih, ki so se med tekom smejali, tek bolj ekonomičen. In to kar precej v primerjavi s tistimi, ki so se mrščili.

Pred kratkim smo za podjetje Hofer izvedli nekaj delavnic za promotorje zdravja na delovnem mestu. Njihovim Migi šefom, kot so jih poimenovali, smo poskušali pojasniti prav to – kako pomembna sta telesna drža in obrazna mimika, saj z njima lahko vplivajo na svoje duševno počutje. Raziskave so tudi potrdile, da se na držo telesa zelo hitro odzovejo tudi hormoni. Vzorci sline so pokazali, da se je, v manj kot dveh minutah ob zavzeti “zmagovalni” drži, kot sama imenujem pokončno, močno telesno držo,  koncentracija kortizola (stresni hormon) zmanjšala za 25%, koncentracija testosterona (obnovitveni hormon) pa dvignila za 20%. Ko nas je strah, je seveda slika ravno obratna.

Torej ni zanemarljivo, kako se držimo. Pri naših vadbah vas ves čas opominjamo, kako pomembna je vzravnana telesna drža in sedaj veste, da to ni pomembno le iz vidika mišično-sklepnega sistema. Še enkrat se nam dokazuje, da je telo mnogo bolj kompleksno, kot se to zdi na prvi pogled. Podprite sebe in z vadbo vplivajte na čim bolj optimalno telesno držo, pri tem pa ostanite mentalno aktivno usmerjeni v reakcije in počutje vašega fizičnega telesa – torej ves čas iščite odgovor na vprašanje “kako se pri tem počutite”. Mentalna povezanost s fizičnimi reakcijami telesa je namreč tista, ki balansira vašo duševnost. In mi vas pri tem vsekakor vzpodbujamo. Pripravljeni? Jutri, ko vstanete in se napotite proti kopalnici pred ogledalo, se le vzravnajte in narišite nasmeh na obraz. Dan se bo začel popoloma drugače:)

Vsak tretji teden bo namenjen izbrani temi, o kateri bomo ozaveščali predvsem na naših socialnih omrežjih. Prvi tematski teden, ki poteka v tem tednu, je namenjen sindromu zapestnega prehoda, bolj poznan kot “sindrom karpalnega kanala”. Omenjena težava med najpogostejšimi poklicnimi boleznimi v EU zaseda visoko 6.mesto, njen ključni vzrok pa je preobremenjenost zapestja pri številnih poklicih – npr. šoferjih, frizerjih, računalničarjih, vse več težav pa se pojavlja tudi zaradi daljše uporabe miške med delom. Spremljajte nas na socialnih omrežjih, kjer vas v tem tednu ozaveščamo o vzrokih, simptomatiki ter ustreznih rešitvah. V petek pa vas tudi vabimo na krajši gibalni spletni prispevek z Barbaro, kjer vam bo natančno razložen in prikazan protokol za lajšanje in odpravo bolečin. V vsakem primeru pa vam udeležbo priporočamo, če želite na to področje vplivati preventivno ali pa je za vami že morebitni operativni poseg. Nekaj več o tematskem tednu ter link za prijavo na petkovo vadbo, vam je na voljo TUKAJ.

Po zadnjih dostopnih podatkih se število operacij v svetu povečuje. Vsak poseg, ne glede na naravo in obseg in ne glede na to, da je kirurg svoje delo opravi več kot odlično, posledično pripelje do pojava zabrazgotinjenega tkiva. To je povsem naraven proces, potreben, da se rana zaceli, vendar pri tem vedno pride do zlepljenja tkiva oziroma adhezije. Adhezija tkiva, pa tudi žil in živcev se ne pojavi le pri operacijah, temveč tudi ob vnetjih ali okužbah. Kaj je zabrozgotinjeno tkivo? To je tkivo, ki nadomešča normalno tkivo po poškodbi, vsebuje popolnoma enake gradnike, le kakovost tkiva je slabša od kakovosti tkiva, ki ga nadomešča.

Brazgotina, vidna našim očem, predstavlja le eno njeno plast, večina se je “skriva” globje. Podobno kot bi gledali ledeno goro. Od lokacije in mesta brazgotine je tudi odvisno, kakšne težave brazgotina lahko povzroči. Na mestu brazgotine je namreč precej zmanjšana nevrološka, pa tudi limfna in krvna cirkulacija. Zakrčenost tkiv in posledično težave pa se lahko pojavijo na lokalnem mestu brazgotine ali drugje na telesu. Primer: zlepljeno tkivo po carskem rezu lahko povzroči bolečine v križu, napetost v predelu hrbta in kolkih, občutek napihnjenosti, težave s črevesjem, boleče spolne odnose in celo težave z uriniranjem,….

Edino pravo postopanje v primeru brazgotin je, da jih ustrezno obravnavate, smisel obravnav se pokaže tudi pri starih brazgotinah. Zlepljeno tkivo je potrebno “razvleči” v vseh smereh in na ta način vzpodbuditi pretok in sprostiti napetost. Pri tem je smotrno uporabiti tudi različne druge tehnike in manualne prijeme. V našem centru pri obravnavi brazgotin uporabljamo MSTR tehniko, ki jo uspešno kombiniramo z zvočno terapijo, kjer s pomočjo frekvence izbrane zvočne vilice hitreje vzpodbudimo lokalni pretok ter zmanjšamo vnetni proces. Občutno izboljšanje stanja se pojavi že po nekaj obravnavah.

Za termin obravnave brazgotin pri Barbari nas pokličite na 040 784 131 ali pišite na info@fittplus.si

Z Barbaro se poznava že vrsto let, občasno sem bila tudi med njenimi vadečimi. Nisem med tistimi, ki bi bili totalno navdušeni nad gibanjem, zato se imam v dvorani bolj za “občasnega padalca”. Če je le možno se izognem treniranju in če je kdo mojster izgovorov, zakaj gibanja v dvorani ne potrebujem, potem se to jaz. Kar pa še zdaleč ne pomeni, da nimam težav. In vem, da ko bom pripravljena na vadbo, bo Barbara znala iz mene izvleči točno tisto, kar mora. Sem ji že v naprej hvaležna. No, brazgotina. Pred tremi leti sem imela nesrečo, pri kateri sem si precej nerodno porezala in poškodovala predel roke. Sam izgled brazgotine me s časoma ni kaj dosti motil, na nekaterih točkah praktično niti ni vidna. Z roko sem lahko počela vse in nisem imela nekih večjih gibalnih omejitev. Ves čas pa je bila prisotna neka napetost v rami, ki si je nisem znala pojasniti. S časoma se je ta napetost širila tudi v prste do te mere, da sem se ponoči zbudila zaradi odrevenelosti. Govorila sem z Barbaro, ki mi je pojasnila, da je vzrok lahko v zabrazgotinjenem tkivu, tudi sam test je pokazal njeno “aktivnost”. Dogovorili sva se za obravnavo. Na prvi obravnavi me je presenetila reakcija brazgotine, ki je postala bolj “rožnata”. Sama napetost je bila po mojem občutku kakšen dan po obravnavi mogoče celo bolj izrazita, nato pa se je začela umirjati. No, na moje presenečenje, se je po drugi obravnavi, ko sva tehniko razbrazgotinjenja kombinirali z zvočno terapijo, napetost znatno zmanjšala, za mano pa je prva prespana noč!. Bravo jaz! Z obravnavami bova nadaljevali dokler bo brazgotina aktivna in z navdušenjem priporočam obravnavo pri Barbari vsem, ki imajo kakršnokoli brazgotino. Mene pa Barbara mogoče celo zmotivira za gibanje! 🙂

Pogosto se sprašujemo koliko vadbe oziroma fizične aktivnosti dejansko v dnevu potrebujemo. Ali obstajata zgornja in spodnja meja? Lahko bi rekli, da je vadba najbolj varovana “skrivnost” preventivne medicine. Kljub individualnim razlikam, vsi telovadimo za zdravje. Raziskav, ki potrjujejo, da redna in umirjena fizična aktivnost dologoročno izboljšuje naše počutje, je ogromno. Ko bi 24-urni dnevni cikel razdelili v tretjine ugotovimo, da eno tretjino prespimo, eno tretjino preživimo doma in to je tudi del dneva, kamor vmestimo izbrani vadbeni program. Priporočljivo je, da slednji po frekventnosti, intenzivnosti, izboru aktivnosti in času, ki ga aktivnosti namenimo, izpolnjuje vse karakteristike zdravstvenega fitnessa. (FITT – frequency, intensity, type, time). Takšno gibalno aktivnost strokovnjaki priporočajo dva do trikrat tedensko.

Kaj pa preostala tretjina? Tista, ki jo preživimo v šoli ali na delovnem mestu. Ta tretjina že sama po sebi zaradi povečanega mentalnega stresa, pogosto pretiranega sedenja, pomeni dejavnik tveganja. Zato je pomembno, da tudi v tej tretjini dneva iščemo protiutež. In 15 minut (po raziskavah sodeč tudi manj) zadostuje! Zato ponovno organiziramo spletne aktivne 15 minutne odmore, ki jih priporočamo vsem, ki veliko sedite, imate naporno mentalno delo, težave s koncentracijo in pozornostjo ter prisoten občutek zakrčenosti in mišične utrujenosti. Več o aktivnih odmorih preberite TUKAJ.

Ingver je ena najpogosteje zaužitih začimb na svetu. V tokratno zakladnico zdravja ga vključujemo zaradi lastnosti, ki v tem letnem času še posebno pride do izraza. Ingver namreč zmanjšuje oksidativni stres, zmanjšuje vnetja v telesu, nivo slabega holesterola in krvnega pritiska. Med drugim tudi poveča število kalorij, ki jih pokuri telo, zmanjšuje občutek lakote ter pospešuje kurjenje maščob. Za vas smo izbrali 7 stvari, pri katerih se ingver kaže kot odlična izbira:

  • ingver lajša vneto grlo
  • lajša slabost – ne glede na njen vzrok. Pomaga tudi pri nosečniški slabosti, morski bolezni ali pri slabosti, ki spremljajo kakšno zdravljenje (npr. kemoterapijo)
  • pomaga želodcu pri prebavi (po vsaki hrani si privoščite košček sveže korenine in jo zvečite)
  • deluje protivnetno
  • blaži menstrualne krče
  • pomaga pri bolečinah v mišicah ter
  • pomaga pri kurjenju maščob.

Pripravite si skodelico ingverjevega čaja, ki vas bo ogrel in v telo vnesel potreben ogenj v meridiane pljuč, vranice in želodca. Narežite 2 do 3 rezine svežega, ekološkega ingverja (če vam je všeč močnejši okus, lahko tudi več) in ga prelijte z vročo vodo. Dodate lahko tudi nekaj svežega limoninega soka. Tak čaj bo zelo pomagal tudi pri vnetju grla in olajšal morebitno izkašljevanje. (recept vir: zazdravje.net)