Priznajmo si. So dnevi, ko ni vse popolno. Ko smo prestrašeni, tesnobni, včasih jezni, včasih žalostni. Pravzaprav je takšnih trenutkov vedno več.  Koronsko obdobje zadnjih dveh let je dobro zamajalo naše lastno dojemanje varnosti. Občutek, da živimo na robu, je vojno stanje v Ukrajini, le še poglobilo. Dobro se je zavedati, da v tem niste sami. V zadnjem času se tudi sama občasno ponoči zbudim in se zalotim, da preveč razmišljam o tem, kaj bo prinesla prihodnost in kaj vse se lahko zgodi. Tudi sama sem včasih žalostna in zaskrbljena. Nihanja so popolnoma normalna, saj skozi njih iščemo ravnovesje. Le prevelika ne smejo biti. Torej, če bi zase rekli, da imate ta trenutek poln kufer vsega, da vam manjka le še kapljica, ki se bo vsak čas zlila čez rob, potem vedite, da je vaš centralni živčni sistem PREOBREMENJEN.

V tem primeru rešitve ne iščite v zunanjem svetu, v razglabljanju kaj se bo zgodilo, kako bodo dogodki vplivali na nas v prihodnje. Rešitev se skriva precej bližje vas – v vaši notranjosti. Vašem lastnem notranjem svetu, ki z vsemi temi občutki strahu, tesnobnosti, razdražljivosti, utrujenosti, … na nek način opozarja, da NISTE DOBRO. Sodobni človek pogosto ni v svojem stebru in za odmik od njega ne potrebuje tako pretresljivih zgodovinskih dogodkov, kot se v tem času odvijajo pred našimi očmi. Precej težje, pa se je odločiti za spremembo in se namensko v svoj steber vsak dan vračati. A to je edina pot, ki nas bo pripeljala do uravnoteženega živčnega sistema, boljšega počutja, občutka notranjega miru, (pozitivne) kontrole nad svojim življenjem in posledično boljšega rokovanja z neprijetnimi situacijami.

Nekaj preprostih nasvetov in orodij, ki vam bodo pomagali do notranje stabilnosti:

  • Vsak dan preživite nekaj časa v naravi, kjer je prisotnih ogromno negativnih ionov, ki so koristni za vaše zdravje. Namesto na težave in obveznosti, ki vas še čakajo, sprehod v naravi izkoristite za opazovanje palete barv okoli vas, dotaknite se drevesa, zavedajte se hoje in stika stopal s tlemi, izostrite svoje čute in s tem izboljšajte svojo koncentracijo in pozornost. Detoksicirajte se! Vdihnite, kar vam ponuja narava in izdihnite vse skrbi in napetosti.
  • Gibajte se načrtno – ljudje potrebujemo stik in dotik. Skrbno izberite vadbeni program in ga usmerite v uravnoteženje. V marcu odpiramo nekaj novih programov v dvorani, ker si tako zelo želimo ponovno zbuditi druženje z vami in vam pokazati učinkovite načine vračanja v svoj steber in vas pripraviti na vsakodnevne izzive in tudi tiste, ki nam jih prinaša prihodnost. Pretirana fizična aktivnost vas ne bo sprostila (razen za tisti trenutek, ki jo izvajate), temveč še bolj aktivirala v smeri simpatične živčne odzivnosti.
  • Izkoristite moč vagusnega živca in zaživite polnejše življenje – vemo, da se sliši klišejsko, ampak še kako drži. Razbremenite, namestite in izboljšajte tonus vagusnega živca, ki se “pogovarja” z vašim energijskim telesom, žlezami in notranjimi organi. Okrepite imunski sistem, izboljšajte z njegovo pomočjo limfno pretočnost in preprečite vnetja, avtoimuna obolenja in druge zdravstvene težave.
  • Objemajte in ljubite se – bodite zaljubljeni v življenje, izbirajte s kom se družite in krepite odnose, ki vas podpirajo. Verjeli ali ne, toksični in izčrpavajoči odnosi so tisti, ki nas pahnejo iz stanja obvladljivega stresa v kronični stres iz katerega je zelo težko izstopiti. Vsak dan osebi v ogledalu povejte, da jo imate radi, objemite jo in poskrbite, da se ji že zjutraj nariše nasmeh na obraz. In seveda, objem iskreno namenite tudi svojim bližjim.

Mogoče se vam zdijo moji nasveti nesmiselni, mogoče komu celo pretežki. Če ne poizkusite ne boste vedeli, koliko dobrega vam lahko prinesejo. Ne pozabite: tisto, kar dajte ven iz sebe, kar dajete okolici in svetu – še kako dajete SEBI. Spremenite in izboljšajte svoj notranji svet, podarite si mir, in vse okoli vas se bo počasi spremenilo. Niste sami.

Vzrokov za slišanje zvokov, ki izvirajo v ušesu (zvonenje, brnenje, šumenje,…) je več in jih lahko pripisujemo izpostavljenosti močnemu hrupu, prekomerni psihični obremenitvi in stresu, slabši prehodnosti Evstahijeve cevi, poškodbi slušnih celic, nihajni poškodbi, hujšim vnetjem, …, Nekatere oblike minejo same od sebe, druge zopet potrebujejo zdravljenje, a kronične so tiste, ki so praktično prisotne več čas, pogosto vzroka ni odkrit ali pa težave ni moč odpraviti.

Kateri je skupni imenovalec šumenja v ušesih, težav s sinusi in otečenimi vratnimi bezgavkami? Vagusni živec. Slednji velja za najpomembnejšega akterja parasimpatičnega živčnega sistema, ki v organizmu skrbi za obnovo in revitalizacijo. Spada med kranialne (možganske) živce, ki podpirajo in enervirajo različne funkcije, povezane z obrazom in glavo. A vagusni živec je precej drugačen in edinstven od kateregakoli drugega živca v telesu. Je najdaljši in tava preko centralne linije telesa, komunicira dvosmerno (iz telesa v možgane in obratno) ter komunicira z vašimi energijskimi centri, žlezami in organi. Ko izstopi iz možganskega debla se spusti za uho in vstopa vanj. Okoli ušesa se po stranskem delu grla spusti do spodnje čeljusti in spodnjih obraznih mišic. Vstopa v grlo. Če razumemo, kako poteka njegova pot, potem nam hitro postane jasno, da njegova utesnjenost ali slab tonus lahko pomeni težave, povezane z ušesom, čeljustjo, jezikom, zobmi in celo glasom. Vagusni živec namreč podpira govor, produkcijo zvoka in podobno. In nato nadaljuje svoj pot preko notranjih organov, vse do mehurja. Ni v neposredni komunikaciji le s čakrami, žlezami in organi – še posebno v predelu glave in vratu je njegova moč “ošibljena”, če mu limfni sistem ne nudi potrebne podpore.

V smeri reševanja in odpravljanja vzrokov omenjenih težav je torej smiselno podpreti vagusni živec ter glimfatični in limfni sistem. To lahko učinkovito dosežete tudi s terapijo z zvočnimi vilicami. Priporočamo jo samostojno v trajanju 30-45 minut ali v kombinaciji z individualnim treningom. Poskrbite za svoje počutje in z ustrezno ter pravočasno obravnavo preprečite resnejša obolenja. 

Zvočno terapijo izvaja Barbara Tavčar, certificirana zvočna terapevtka, stopnja I (Sound Healing Academy, VB).

Informacije in prijave na termin: 040 784 131 | barbara@fittplus.si

V tokratni rubriki “referenca” objavljamo pogovor z Zalo Hodnik. Naj vas njena motiviranost in pripravljenost na spremembe vzpodbudi, da tudi vi pogumno stopite proti svojim ciljem. Mi smo na tej poti le trenerji, ki vas usmerjamo, vzpodbujamo in z vami načrtujemo. Pogovor si lahko ogledate TUKAJ.

Kot je Barbara zapisala v uvodniku: “Ljudje potrebujemo dotik”. Obožujemo spletne vsebine in tovrstni način predajanja znanja in druženja z vami, zato bomo ta način komunikacije in stika še vedno negovali in razvijali. A vaša prisotnost v dvorani je za nas dragocena! Ko vas lahko vprašamo kako ste, kako ste preživeli vikend, ko vas lahko z asistencami popravimo in zagotovimo boljšo izvedbo vaje, ko vas lahko na koncu vadbene enote s pomočjo masaže sprostimo, ko…… Vse to pogrešamo in verjamemo, da tudi vi.

V želji, da vas vzpodbudimo k vrnitvi in vztrajanju z vadbo v dvorani, smo za vas oblikovali nekaj programov, za katere verjamemo, da so v tem času NUJNO potrebni. NOVE programe (Zdravje medeničnega dna ter Zdravilne moči vagusnega živca za optimalno zdravje) si oglejte tukaj.

Prav tako pa smo na cenik za nekatere programe in pakete vključili možnost plačevanja s trajnikom in oblikovali dve akcijski karti, ki smo ju obogatili bodisi z neomejenim številom obiskov, bodisi z daljšo veljavnostjo in darilom. Za več informacij kliknite TUKAJ.

Tisti, ki poznate naše delo veste, da nismo “klasični” vadbeni studio. Vsak izmed nas je individum, oblikovan s svojevrstnimi izkušnjami Življenja, ki se odražajo v razmišljanju, počutju, telesni drži, načinu hoje in gibanju, odzivu in prilagajanju na različne stresorje.  FITT+ je znamka, ki jo je Barbara Tavčar ustvarila z namenom združitve vas, drage stranke na eni strani, ter nas inštruktorjev na drugi. Slednji s svojo širino, srčnostjo, usposobljenostjo in raznolikostjo znajo prisluhniti vsakemu posamezniku in gibanje prilagoditi vašim zmožnostim in potrebam. Z našimi programi se poskušamo prilagajati posamezniku, slediti novim ugotovitvam kineziološke stroke in pri tem čim bolj ostati odprti tudi za druga znanja in veščine.

Če vas zanima sodelovanje z nami, potem si preberite vabilo za avdicijo, do katerega lahko dostopate TUKAJ.