Površni opazovalec narave bi rekel, da se v njej srečujemo s samimi ekstremi, polarnostmi kot so rojstvo-smrt, dan-noč, mehko-trdo, vertikalno-horizontalno, zima-poletje, ljubezen-sovraštvo, hladno-toplo, vdih-izdih… A če gledaš dovolj dolgo in se iz zgolj površnega opazovalca preleviš v zelo preciznega, potem vidiš, da polarnosti pravzparav ni. Da obstanka v ekstremu, v skrajnosti ni. Da je skrajnost zelo uničujoča. Da nič na tem planetu ne deluje zgolj v ekstremih, temveč je močno prisotna sila (energija), ki te polarnosti poveže med seboj, jih uravnoteža in harmonizira. Vsak od nas bo to silo imenoval drugače:)

Tudi ti si živo bitje in s tem del narave. Se kdaj vprašaš, v kakšnem svetu živiš in kako ga pomagaš ustvarjati? Živimo v času, v katerem beležimo neverjetni razvoj človekove (mehanične) inteligence. Na področju tehnologije beležimo izjemen napredek. Mogoče celo ekstremni, ki dolgoročno resno ogroža življenje na tem ljubem planetu. Tako zelo smo se kot civilizacija potopili v mehanski, mrtvi način mišljenja, da smo začeli poveličevati stroje in zaničevati življenje.

Mogoče ta trenutek malo dramatiziram. Včasih se mi zdi, da moram prebuditi ljudi z energijo, ki je bolj kolektivna (agresivna, aktivna, strah-zbujajoča) kot pa moja (motivacijska, vzpodbujajoča, ljubeča,…). Da zbudim njihovo pozornost. Ko to pišem, se spomnim svojega obdobja, v katerem sem kot inštruktorica aerobike delala v enem izmed večjih fitness centrov v Kranju. Vedno sem na vodeno gibanje gledala kot na orodje, s katerim želim dolgoročno doseči boljše počutje in notranjo moč vsakega posameznika. Prihajam iz vrhunskega športa, zato mi je davek ekstremov zelo dobro poznan. Ko sem prišla z miselnostjo, da imata kvalitetna kretnja in mentalna prisotnost v njej, pomembnejšo vlogo od miselnosti “le visoko intenzivno je dovolj dobro” pred polno skupino deklet, sem bila zelo hitro deležna hladnega tuša. Moj način dela jim namreč ni bil všeč – razlog je bil “nisi nas dovolj prešvicala, ura je bila premalo intenzivna, torej nekvalitetna”. Bila sem že rahlo obupana, ker nisem vedela kaj naj naredim.

Iskala sem možnosti, kako zadovoljiti sebe in svojo potrebo po tem, da bo ura varna in kvalitetna, ter njihovo potrebo po intenzivnosti. Tako sem prišla do rekvizita (takrat je bila to drseča plošča – slide), ki je bila kot nalašč prava za moj “poizkus”. Iz meni neznanega razloga tega rekvizita takrat ni želel uporabljati noben drug inštruktor. Torej me “moja dekleta” niso imele priložnosti primerjati z nobenim drugim. Tudi sam rekvizit ni dopuščal nekonotroliranih kretenj, niti ne prevelike hitrosti izvajanja. A prav ta kombinacija je bila na koncu tista, ki je vadečo pripeljala do zadihanosti, rdečice na obrazu, pekočih mišic – in posledično, do zadovoljstva. Tako “sem jih dobila”. To je bil nato nek mali novi hit v takratni aerobnični dvorani.

Kaj se je zgodilo? Dekleta so mi počasi začela zaupati in tudi sprejemati moj način dela. Ko sem iz fitnessa dve leti kasneje odhajala na svojo samostojno pot in odprla takratni PBS športni center odličnosti, sem ugotovila, da se je v življenju včasih enostavno potrebno spustiti na drugačen nivo, da bi te ljudje slišali, začeli verjeti in mogoče, ko bo za njih pravi čas, moja sporočila dajati tudi v vsakodnevno prakso in uživati v spremembi.

V ozadju ideja mojega holističnega centra ni v ekstremih, saj v njih ne deluje niti tvoje telo. Če bi delovalo na tak način, potem bi bil stroj. Med strojem (mehaniko) in organizmom (harmonijo), pa je veliko razlika. Tvoje telo ni sestavljeno iz posameznih delov, ki jih enostavno sestaviš skupaj kot lego kocke. V njem deluje neka notranja logika, sila, ki vse tvoje “dele” in sisteme konstantno preobraža skladno s celoto. 

Za lažjo predstavo ti povem primer.

Če pogledaš površno, vidiš da je tvoje telo izključno polarno. Tvoja glava je trda, hladna, v glavi je sedež tvoje živčno-čutne organizacije. Nasprotni pol je tvoja trebušna votlina. Mehka, skoraj brez kosti. Tu je področje toplote in center presnovno-gibalnega sistema. Glava ima opraviti s tvojim zavestnim polom, v trebuhu bolj ali manj potekajo nezavedni procesi.

A če pogledaš bolj natančno to polarnost harmonizira ritmični sistem med obema deloma. Njegov osrednji organ je srce, ki omogoča harmonično prehajanje iz ene polarnosti do druge in brez katerega nobena od polarnosti ne bi mogla obstajati.

Zato te vabim, da na svoje telo začneš gledati drugače. Opazuj ne le kako izgledaš, opazuj kako deluješ in kako se odzivaš. Opazuj svoj dan. Večino dneva preživiš le v eni polarnosti – v stresu, hitrosti, intenzivni fizični aktivnosti, dajanju pozornosti kolektivni zavesti in dogajanju zunaj tebe? Če je tvoj odgovor DA, potem nujno potrebuješ v svojo vsakodnevno rutino vpeljati nekaj aktivnosti drugega pola in se začeti zavestno umirjati, delati stvari ki te osrečujejo, radostijo, med fizično aktivnostjo svoj um usmerjati na svoje telo, izbrati aktivnost, ki te regenerira in revitalizira. Sila, ki te v tem primeru vodi med enim in drugim polov je tvoj živčni sistem. Pomagaj mu, da bo s tvojimi izbirami čim bolj uravnotežen in s tem vse stresne situacije bolj obvladljive.

Ti zaupam še eno skrivnost (ki to v resnici sploh ni). Izpolnila se mi je nekaj letna želja, da ti lahko ponudim ne le optimalne fizične treninge, temveč tudi nežne rituale v okolju, ki je že samo po sebi umirjajoče in vzpodbujajoče.  FITT WELLNESS oaza je prostor, kjer fizično, čustveno, mentalno in energijsko izčrpanost nadomestijo vitalnost, sproščenost, umirjenost in povezanost organizma na vseh nivojih. Vabim te, da se nam na posebnih savna ritualih, klasičnemu savnanju in drugih sprostitvenih tretmajih pridružiš na naši novi dodatni lokaciji, v wellness oazi Hotela Marinšek. 

Pridruži se nam na Valentinovih WELLNESS dnevih, ki bodo v petek, 10.2.2023, soboto 11.2.2023 ter torek, 14.2.2023. Istočasno bodo to otvoritveni dnevi našega novega wellness programa. Naj bo Valentinovo le dodatna vzpodbuda in motivacija, da za nekaj trenutkov odklopiš zunanji svet in se potopiš v svojega notranjega in se pri tem še bolj povežeš s seboj in partnerjem. Vabimo te, da izbereš enega izmed Valentinovih paketkov.

” Vaša prepričanja postanejo vaše misli. Vaše misli postanejo vaše besede. Vaše besede postanejo vaša dejanja. Vaša dejanja postanejo vaše navade. Vaše navade postanejo vaše vrednote. Vaše vrednote postanejo vaša usoda.” (Mahatma Ghnadi)

Kakšno bo tvoje življenje, ni toliko odvisno od tvojih genov, temveč od odzivov na dražljaje iz okolja. Znanstveno je namreč dokazano, da se celica odziva na misli in zaznavanje. Če jo torej informiraš v smeri, da ti kreiraš svoje počutje (navade, življenje, usodo), potem je rezultat placebo učinek. Lahko pa se informiraš v smeri negativnega in tako ustvariš učinek nocebo. Prav slednji je v kolektivni družbi velikokrat zastopan. To je na primer lahko negativno mnenje zdravnika, ki ti tako že v naprej zapečati tvojo vero v zdravje. Upanje, možnost v uspeh, ti tako lahko vzamejo že v zgodnjih letih starši, učitelji, sovrstniki in te enostavno sprogramirajo tako, da verjameš v svoj neuspeh in nemoč. Negativna informiranost je tista, ki odklepa vrata slabemu počutju, stresu in boleznim.

— — — — — — — — — —

Dobra novička je ta, da je IZBIRA vedno TVOJA. Stresorji (dražljaji) bodo v tvoji okolici ter v tebi vedno prisotni. Nalepko “dober” ali “slab” stresor jim pa nalepimo mi sami. Povedano drugače. Lahko se naučiš, kako se na določen stresor odzoveš in tako omogočiš, da bo stresni odziv zate bolj obvladljiv.

V enem izmed prvih uvodnikov (najdeš jih na naši spletni strani) sem omenjala nevroplastičnost možganov. Nevroplastičnost je pojem, ki opisuje spremembe v strukturi možganov, glede na interakcijo z okoljem. Ko se učiš, prilagajaš, doživljaš, vedno, ko se soočaš s spremembami, se dejansko struktura tvojih možgan spreminja. Če pri tem vztrajaš in to ves čas ponavljaš, seveda. Bolj, ko določene izkušnje, pa tudi misli in čustva, ponavljaš – bolj se utrjujejo. In bolj, ko jih zanemarjaš – bolj izginevajo. In da je prav, da nikoli ne obupaš nad seboj ter da nikoli ni prepozno za nov začetek, govori tudi pojem nevrogeneze. To je proces ustvarjanja novih živčnih celic.

Prvo moje priporočilo bi bilo, da najdeš protiutež sedečemu in neaktivnemu življenju. Skupaj s slabimi prehranjevalnimi in spalnimi navadami, alkoholom, kajenjem in toksičnimi odnosi, nevrogenezo zaviraš. In sedaj tudi veš, zakaj so naši treningi tako raznovrstni. Ker nevrogenezo vzpodbujaš z novimi aktivnostmi, ki stimulirajo možgane, je trening pri katerem te inštruktor konstantno opominja na tvojo povezanost uma s telesom, pravi način za vzpodbujanje procesa nevrogeneze.

— — — — — — — — — —

Toliko o spremembah ter doživljanju le-teh, nevroplastičnosti in nevrogenezi. Kaj pa odzivi na stres? Omenila sem informiranost telesa. Pomembno je ozavestiti, kako se na (slabe) stresorje odzivaš in prepoznati ali greš čez vseh 5 faz zdravega stresnega odziva:

  • prepoznaj stresor v smislu, da oceniš ali je stresor zunanji (to je vsaka grožnja v okolju, ki jo kot tako prepoznajo tudi možgani; npr. pešec, ki skoči pred tvoj avto) ali notranji (kar telo prepozna kot potrebo po ukrepanju; npr. tvoje čustvo, misli, nizek krvni tlak, virus, bakterija,…)
  • oceni primeren odziv tako, da prepoznaš ali ta stresor resnično pomeni nevarnost, kolikošno nevarnost predstavlja ter ali imaš na voljo sredstva in mehanizme za reagiranje (op.: če prepznaš, da nimaš sredstev za reagiranje, si že pod stresom)
  • mobilizacija živčnega sistema je tretja faza, ki jo bolj poznaš pod imenom “bori ali beži”. V tej fazi se poveča telesna sposobnost, da se s stresorjem boriš ali pa pred njim bežiš. Pri tej fazi se mi zdi pomembno naglasiti, da se zaradi aktiviranosti simpatiko-adrenalnega odziva, zmanjšajo imunske ter protivnetne funkcije
  • ukrepanje nam dejansko omogoči, da se fizično in mentalno lahko s stresorjem borimo
  • ponovna vzpostavitev prvotnega stanja pa je zadnja, peta faza. Slednja je enako pomembna za zdrav stresni odziv, kot njene prehodne faze. V tej fazi telo prepozna, da je bil stresor odstranjen, vklopljeno parasimpatično živčevje pa bo pričelo odpravljati posledice stresnega odziva tako, da se telo prične umirjati. Na žalost to fazo ogromnokrat preskočimo, ker smo stresorjem prepogosto izpostavljeni.

Posledično smo ves čas v kroničnem stresu, kar nas pripelje do povečanih kroničnih vnetij v telesu.

Faza umirjanja je pomembna in tega se je dobro zavedati. Ob stresnem vsakdanu je tudi fizična aktivnost lahko prepoznana kot “slab” stres, zato naslednjič dobro premisli ali namesto slušalk z zvočno terapijo (ki umirja in uravnoteža) resnično rajši izbereš takojšen odhod iz dvorane iz razloga, ker se ti mudi v službo. :). Naslednjič poskusi izbrati drugače, informiraj svoje telo drugače ter reagiraj drugače, občuti drugače in z vztrajnostjo odpri vrata spremembi na bolje.

V preteklosti smo kar malo zanemarjali dejstvo, kako močno orodje pojavnost na spletu dejansko je. Korak po korak bomo to spremenili (saj veš, počasi se daleč pride:)). Če je bila tvoja izkušnja z nami pozitivna, lepa in jo lahko deliš s svetom, te lepo prosimo, če svojo referenco deliš na Googlovi strani ali naši Facebook strani.  Tvojega mnenja bomo veseli, tiste najbolj slikovite pa tudi nagradili.

Ustvarjamo z veliko ljubeznijo in predanostjo. Zaradi večih lokacij delovanja in novih projektov, vabimo k sodelovanju. Mogoče iščemo prav tebe, zato preberi razpis.

Ingver deluje protivnetno, protibakterijsko, krepi imunski sistem, umirja telo, pomirja notranje organe, pomaga obvladovati stres. Korenje pa poleg dobrega okusa odlikuje tudi visoka hranilna vrednost. Vsebovani karoteidi pa imajo funkcijo antioksidantov.

A ni to idealna kombinacija za našo juho?

Sestavine:

  • 100 gramov korenja
  • 50 gramov krompirja
  • 125 ml korenčkovega soka
  • žl naribanega svežega ingverja
  • sol, muškatni orešček

Postopek:

Korenje in olupljen krompir nareži na poljubno velike koščke in jih kuhaj v malo manj kot pol litra vode, do zmehčanosti. Zmešaj z električnim mešalnikom. Dobljeni kremni teksturi dodaš sveže stisnjen korenčkov sok (lahko tudi kupljen 100% bio sok), ingver. Pomembno je, da dobljene teksture po tej fazi priprave nič več ne kuhaš na visoki temperaturi. Začini po okusu in uživaj. Pa dober tek!