Avtor: FITT+ Kategorije: Članek Komentarji: 0

Dejavniki tveganja za pojav petnega trna zavzemajo široko področje – od prekomerne telesne teže, napačne mehanike hoje vse do neprimerne obutve. Tu verjetno tudi tiči razlog, zakaj se s tovrstno težavo sreča velik delež populacije. Med vsemi pa je precejšen odstotek ljudi z bolečino zaradi petnega trna takih, ki imajo tudi plosko stopalo in sicer 81%. Zaenkrat še ni dokazano, da bi katera konzervativna metoda prinesla 100% učinek, kljub temu, da obstaja kar nekaj načinov, s katerimi lajšati simptomatiko in preprečevati progresivno stanje. Verjetno temu botruje tudi dejstvo, da je petni trn le posledica dolgotrajnih preobremenitev, ki vodijo v kronično vnetje in dolgotrajno bolečino.


Barbara Tavčar, ustanoviteljica znamke FITT+ holistični pristopi h gibanju

Zvočna th. 1.st., BI KŠBT,

Strokovna usposobljenost: Kineziološka šola body tehnike, Zagreb |

Praktične izkušnje: <20 let


Predno raziščemo možnosti konzervativnega zdravljenja, in teh je kar nekaj, je dobro raziskati vzroke nastanka petnega trna. Stopalo skupaj z gležnjem sestavlja 26 kosti, 33 sklepov in več kot 100 mehkih struktur, petnica pa predstavlja največjo stopalno kost. Kljub temu, da je eden izmed najpogostejših vzrokov bolečin v peti petni trn, pa ne gre vsake bolečine v tem področju pripisati prav trnu. Tovrstna bolečina je lahko posledica tudi stresnega zloma, tendinitisa ahilove tetive, artritisa ali pa celo draženja živca. Zato je toliko bolj pomembno, da najprej opravite diagnosticiranje izvora bolečine v peti.

Tako se začne.

Če vas pri prvih jutranjih korakih zmoti ostra zbadajoča bolečina v predelu pete, je to prvo glasno sporočilo telesa, da se na peti lahko nabira kalcij. Sčasoma ta kalcijev izrastek lahko meri tudi do 1 cm v dolžino, iritira okoliško tkivo in živce in kar naenkrat zbadajoča bolečina v peti popusti in se spremeni v dolgotrajno bolečino. Če ste oseba, ki ima spuščeno stopalo, pretirano stopalo zvračate navznoter, veliko hodite ali stojite na trdih površinah, tečete po trdi površini, imate povečano telesno težo, ste noseči ali pa nosite neprimerno obutev, potem imate večjo verjetnost, da se soočite s težavo boleče pete in petnega trna.

Zdrava plantarna fascija (dolga ligamentarna struktura na dnu stopala, ki poteka od prstov na nogah do petne kosti in tvori ter podpira stopalni lok) bo ostala prožna in močna kljub obrementivam in nategom ob hoji. Nenehen stres, pretirana telesna teža, starost, nižanje stopalnih lokov in vsi že zgoraj omenjeni dejavniki, pa lahko povzročijo njeno stalno napetost, kronični vnetni proces in draženje njenega narastišča na petnici. Stalna napetost in vlek plantarne fascije pa bo pozvročila rast točkovne kostne tvorbe, ki draži mehko tkivo in živce v predelu pete. Tudi za bolj izrazito jutranjo bolečino vzrok najdemo v stanju plantarne fascije. Slednja se med spanjem krči in širi. Ko zjutraj vstanete, jo nenadoma obremenite z vso težo. Ker se mora v trenutku raztegniti ter zaradi obstoja kostne tvorbe (trna), povzroči poznano ostro bolečino.

Kaj storiti?

Preventiva je boljša od kurative. Zato je pomembno poudariti, da vedno izbirajte obutev, ki bo vašemu stopalu omogočala čim bolj optimalen prenos in absorbcijo sil. Večkrat stopalo zmasirajte in sprostite.

UGV terapija oziroma terapija z udarnimi globinskimi valovi velja za eno izmed najbolj učinkovitih. Predstavlja neinvazivno zdravljenje kroničnih, kakor tudi akutnih vnetnih sprememb v mišično-skeletnem sistemu. Klinično preverjeni visoko energijski valovi naj bi uspešno drobili tvorbo na peti, vendar se petni trn uspešno odpravi le v 50%.

Včasih petni trn zdravijo tudi z blokado, vendar je pomembno vedeti, da z injiciranjem zdravila, ki vsebuje lokalni anestetik in kortikosteroid, ne bo odpravljen petni trn. Bo pa blokada znatno vplivala na zmanjšanje bolečine.

Ker smo do sedaj že razjasnili, da je petni trn le posledica nepravilnega obremenjevanja plantarne fascije, pa bo kineziološki pristop zagotovo doprinesel k boljšemu rezultatu. Priporočamo kombinacijo razteznih vaj za področje stopala in celotne zadnje linije telesa in ravnotežnih vaj za vzpostavitev ustrezne aktivacije stopalnih mišc. Pri tem pa je potrebno poudariti, da telo deluje integrirano, celostno, torej naj bo tak tudi pristop k reševanju petnega trna. Dobrodošlo je pozornost usmeriti tudi na vse ostale sklepe po vertikalni liniji, njihov položaj in obseg gibanja.

KAKO TEŽAVO REŠUJEMO PRI NAS

V našem centru se bomo pri tovrstni problematiki običajno odločili za kombinacijo individualne gibalne obravnave in zvočne terapije. Medtem, ko bo zvočna terapija oblažila in odpravila vnetni proces, zmehčala okoliška zakrčena tkiva, pripomogla k večji hidraciji, bo gibalna obravnava telo še dodatno vračala nazaj v ravnovesje in pripomogla, da se težava petnega trna uspešno reši.

Bi želeli opraviti posvet in terapijo? Pišite nam na barbara@fittplus.si in z veseljem opravimo z vami pogovor in posvet.

Deli svoje mnenje:

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja