Avtor: Žiga Miščevič Kategorije: Delavnica, Dogodek, Novica, Program Komentarji: 0

Da je tek privilegij, ki ni dostopen vsakomur, se začnemo zavedati, ko nas ustavijo tekaške poškodbe. Na žalost je tek ena izmed najbolj izpostavljenih rekreativnih aktivnosti glede števila poškodb. Različne študije kažejo, da se 19% do 79% tekačev poškoduje vsaj enkrat v letu.  Ob tem pa imajo 20% do 70% možnosti, da se bo ta poškodba ponovila. Večina teh poškodb je povezanih s slabo oziroma neustrezno tehniko teka, ki prekomerno obremnjuje področja telesa, ki za to niso primerna (kolena, ledveni del hrbtenice). Zato je tudi pri teku ključnega pomena zate najustreznejša tehnika, ki se jo najlažje naučiš z natančno določenimi treningi, s specifičnimi tekaškimi vajami za treniranje posameznih faz tekaškega koraka. Poleg neustrezne tehnike, so pogost vzrok tekaških poškodb tudi omejitve našega mišično-sklepnega sistema. Zaradi pomanjkanja gibanja, pretiranega sedenja, prekomerne teže, nošenja ozkih čevljev z visoko peto itd. naše telo ni pripravljeno na povečane obremenitve, ki se dogajajo med tekom ob prav vsakem tekaškem koraku.

Kateri elementi tekaškega koraka so pri pojavljanju tekaških poškodb najbolj rizični, si lahko prebereš v članku na tej povezavi.

Za učinkovit, ekonomičen tek, brez poškodb je potrebno optimizirati tehniko teka, telesu pa istočasno zagotoviti primeren nivo mobilnosti in stabilnosti v potrebnih sklepih in mišičnih skupinah, da bo tekač v teku užival. Zato je naš tekaški program sestavljen večplastno in je namenjen vsem tekačem in tistim, ki to nameravate še postati. Treningi se izvajajo na prostem, imaš pa tudi dodatno možnost, da zunanji trening kombiniraš s tekaško specifičnim dvoranskim treningom.

Dvo-mesečni program vsebuje:

 1. Uvodno delavnico o tehniki teka – Prvi del delavnice je teoretičen in je oblikovan tako, da dobiš informacije o osnovah učinkovite tehnike teka. Drug del delavnice pa je povsem praktičen, saj je namenjen osnovnemu testiranju tvojega telesa, tako da dobimo informacije o tvojem začetnem stanju telesa.
 2. Uvodno testiranje telesa –kot že omenjeno, bomo na delavnici opravili uvodno testiranje, kjer bomo testirali tvojo gibljivost, stabilnost in moč s posebno izbranimi testi, ki so namenjeni specifično tekačem
 3. Program korektivnih vaj – na podlagi rezultatov testiranja, dobiš individualiziran program korektivnih vaj za domači trening, ki jih lahko uporabiš kot ogrevanje pred tekom
 4. Skupinski tekaški trening zunaj 1x/teden po 90 minut – V teh treningih ne bomo izvajali dolgih tekov, saj to lahko vsak stori sam doma, zato se bomo posvetili tistim aspektom teka, ki jih težko treniraš sam. Tekaški treningi bodo v glavnem usmerjeni v izboljšanje tehnike teka, kasneje pa tudi v izboljšanje drugih komponent telesne pripravljenosti (hitrosti, agilnosti, elastičnosti…).
 5. Video analiza teka – v treningu bomo izvajali mesečne video analize teka, zato da dobiš občutek o svoji tehniki teka in da vidiš, kje potrebuješ največ treninga
 6. Opcijsko: skupinski, tekačem prilagojen trening v dvorani 1x/teden – v tem treningu se še bolj poglobljeno posvetimo tvojim posebnostim in deficitom, tako da povečamo gibljivost, moč, stabilnost, vzdržljivost in kontrolo v tistih delih telesa, ki jih tvoje telo glede na testiranje najbolj potrebuje. S tem telo pripravimo za bolj optimalno gibanje v teku in boljši tekaški korak.

Ne oklevaj s svojo prijavo, saj je število mest omejeno.

Body@RUN tekaški program

Čas: dva meseca
Kraj: PBS Center Kranj

No Fields Found.

Komu je ta program namenjen?

 • vsem tekačem, ki želite izboljšati svojo tehniko teka
 • vsem tekačem, ki želite izboljšati rezultat
 • vsem tekačem, ki si želite znebiti poškodb povezanih s tekom
 • vsem tekačem, ki želite v skupinskem duhu pod budnim očesom usposobljenega trenerja uživati v tekaških treningih

Za koga ni ta program?

 • za vse, ki niste pripravljeni vložiti truda vsaj 1x tedensko za svojo tekaško pripravo
 • za vse, ki mislite, da svoje pripravljenosti in tehnike ni mogoče izboljšati
 • za vse, ki ne marate spodbude in motivacije skupinskega duha

DODATNE INFORMACIJE:

 • Z uvodno delavnico pričnemo v soboto 11.5.2019 ob 9.30 uri, s treningi pa začnemo teden za tem.
 • Skupinski tekaški treningi bodo predvidoma vsako sredo ob 18.00 po 90min, dvoranski tekaški trening pa je vsak petek ob 16:30 po 60min (z dvoranskimi treningi začnemo že naslednji teden, 26.4.2019). V kolikor ti kateri izmed terminov ne odgovarja, nam sporoči tvoj izbor – v primeru večjega števila prijavljenih, bomo odprli dodatnega)
 • Za rezervacijo se prijavi na spodnji prijavnici.
 • Program je omejen na 8 ljudi, saj želimo doseči odlične rezultate.
 • Cena programa 175 EUR vključuje sobotno delavnico, 8 obiskov po 90min, video tekaško analizo, vaje za domov ter testiranje.

Body@RUN tekaški program

Čas: dva meseca
Kraj: PBS Center Kranj

No Fields Found.

Si želite še dodatnega treninga? Za 8 dodatnih tekaških treningov v dvorani, k osnovni ceni prišteješ še doplačilo v višini 55 EUR.

Začetna delavnica o tehniki teka s testiranjem je odprtega tipa in se jo lahko udeležiš tudi, če nisi vključen v program.

Cena začetne delavnice (vsebuje tudi testiranje) je 35EUR za aktivne člane in 45EUR za zunanje obiskovalce.

Premikaj svoje meje z nami!

 

Deli svoje mnenje:

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja